Vanzelfsprekend is er op dit moment weinig aandacht voor andere ziektes dan corona. Toch komen andere ziektes zoals de alweer ‘bijna vergeten’ veteranenziekte, ook nog regelmatig voor. Sterker nog, het aantal gevallen van deze veteranenziekte neemt zelfs ieder jaar toe. De oorzaak ligt nog te vaak bij het niet zorgvuldig naleven van de regels. En het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen wie daar verantwoordelijk voor is. Voor Nostimos Letselschadedeskundigen was dit het begin van een zoektocht in een case met de nodige discussie. Na een lange periode konden die discussies vorig jaar gelukkig afgesloten worden. Nostimos deelt deze casus graag met ons met als doel het toenemend aantal besmettingen van de veteranenziekte te reduceren.
De veteranenziekte kreeg in Nederland in korte tijd veel aandacht tijdens de overdekte bloemententoonstelling Westfriese Flora in Bovenkarspel. Hoewel we de laatste jaren weinig meer horen over legionella, blijkt de ziekte allesbehalve op z’n retour. Sterker nog, het aantal besmettingen neemt de laatste jaren weer toe. Van 454 gevallen in 2016 naar in ieder geval – althans voor zover bekend – 553 in 2019. Niet verwonderlijk dan ook als Nostimos Letselschadedeskundigen een aanvraag krijgt om iemand bij te staan die de legionellabacterie opgelopen heeft. Bij de behandeling van dergelijke zaken blijkt dat er veel aandacht is geweest om een besmetting in openbare gelegenheden zoals zwembaden, sauna’s en ziekenhuizen te voorkomen, maar dat het vraagstuk aansprakelijkheid in de particuliere sfeer niet goed is geregeld. Een voorbeeld.
Slachtoffer door fout in waterleiding thuis
Een IT-medewerker met ernstige gezondheidsklachten is opgenomen in
het ziekenhuis. Na een uitgebreid onderzoek blijkt hij de legionella-bacterie
te hebben opgelopen. De verdenking gaat richting een verbouwing in het eigen huis waar een loodgieter een waterleiding in de badkamer heeft afgekoppeld. En wat blijkt? In de afgekoppelde leiding heeft zich de legionella-bacterie ontwikkeld. De leiding stond nog in verbinding met het langsstromende water. Zo kon de bacterie zich via de douche verspreiden.
Aansprakelijkheid gemaakte fout
De hulp van Nostimos Letselschadedeskundigen wordt ingeroepen om antwoord te krijgen op de schuldvraag en de aansprakelijkheid en tevens om een passende schadevergoeding voor het slachtoffer te realiseren. Na onderzoek kwam Nostimos tot de conclusie dat de loodgieter een foutieve ontkoppeling had doorgevoerd, maar dat hij dit had gedaan in opdracht van de aannemer. Daarop stelden ze de aannemer aansprakelijk, maar die verschool zich op zijn beurt achter de werkzaamheden van de loodgieter. Het heeft heel wat overredingskracht gekost voordat de verzekeraar van de aannemer zijn aansprakelijkheid erkende. Sterker nog, hij gaf aan de kosten op zijn beurt alsnog te willen verhalen op de loodgieter.
Afronding case, slachtoffer nog geen 100%
“De hele zaak hebben we na vier jaar kunnen afsluiten, onder andere omdat het herstel tijden heeft geduurd en het lange tijd niet duidelijk was op welke manier het slachtoffer zijn werkzaamheden kon hervatten”, aldus de betrokken personenschadedeskundige bij Nostimos. “Aangezien de bacterie onder meer op zijn stemband was geslagen was praten gedurende een lange periode lastig. Een promotie zag hij ook aan zich voorbijgaan. Zelfs na vier jaar beschikte hij nog steeds over weinig energie. Toen we uiteindelijk een totaalbeeld hadden van de gevolgen, hebben we een passende schadevergoeding gerealiseerd.”
Te weinig kennis over legionella
Bovenstaande casus toont aan waar letselschade-experts en slachtoffers tegenaan lopen. Allereerst is daar de beperkte kennis van de bronnen van legionella. Want zelfs als een douche gedurende een week niet wordt gebruikt kan er zich al legionella ontwikkelen. Ook bubbelbaden, tuinslangen en zelfs plantenspuiten kunnen oorzaak van de besmetting zijn. Het is de verneveling die de ziekte verspreidt.
De ziekte vraagt om heldere regels
Volgens de personenschadedeskundige van Nostimos is het van belang om het toenemend aantal besmettingen te voorkomen. De deskundige pleit voor het bepalen van een heldere aansprakelijkheidsstructuur bij besmettingen die niet vallen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Want wie is er aansprakelijk als een particulier zelf een badkamer verbouwt, waardoor uiteindelijk een derde een ernstige legionellabesmetting oploopt? Hoe duidelijker de regels, hoe sneller de afhandeling en hoe meer tijd slachtoffers kunnen besteden aan herstel.
Dit artikel is gepubliceerd in het Schade Magazine, in de special over personenschade. Door de thuiswerksituatie van nu is deze uitgave tevens online uitgebracht. U kunt dit nummer daarom ook digitaal lezen via de website van Schade Magazine.
Heeft u een klant bij wie een dergelijk ongeval is gebeurd? Neem contact met ons op, wellicht kunnen wij uw klant helpen om een passende schadevergoeding te realiseren. Klik hieronder op de knop.
Wellicht vind u dit interessant: meer informatie over de aansprakelijkheid bij letselschade.