Terug naar het overzicht

maandag 28 augustus, 2023

Aansprakelijkheid letselschade tijdens een sportwedstrijd

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wie is er aansprakelijk voor letsel op het sportveld? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Veel zal afhangen van de omstandigheden waaronder het letsel is opgelopen. In deze blog leggen we u uit wat letselschade tijdens een sportwedstrijd inhoudt, welke vormen van schade vaak voorkomen en wie aansprakelijk zijn voor de geleden schade.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Wat is letselschade?

Als u betrokken bent bij een ongeval op het sportveld kunt u letselschade oplopen. Letselschade is lichamelijke schade die u heeft opgelopen door het ongeval. Denk bijvoorbeeld aan een verstuikte enkel doordat er materiaal op het voetbalveld rondslingert en u hierover struikelt. Ook psychisch letsel door het toedoen van een ander valt onder letselschade.

Aansprakelijkheid letselschelschade tijdens een sportwedstrijd

Voor de wet wordt letsel tijdens sport en spel op dezelfde manier behandeld als elke andere soort schade. De rechter kijkt hier echter anders tegenaan. Voor aansprakelijkheid in sportsituaties geldt een hogere drempel, omdat het beoefenen van een sport nou eenmaal risico’s met zich meebrengt.

De aard van de sport is daarom ten eerste bepalend voor de aansprakelijkheid. Bij boksen wordt minder snel aansprakelijkheid van de tegenpartij aangenomen bij letsel dan bij bijvoorbeeld zwemmen, omdat boksen sneller letsel veroorzaakt. 

Ook spelregels kunnen bepalend zijn voor het vaststellen van aansprakelijkheid. Dit geldt zowel voor degene die de regel overtreedt als de scheidsrechter die bepaald gedrag wel of niet toestaat. Het enkel overtreden van een spelregel hoeft echter niet voldoende te zijn om aansprakelijkheid aan te nemen. Ten slotte speelt de eigen schuld een rol bij het vaststellen van aansprakelijkheid. 

Eigen risico en eigen schuld

Of de tegenpartij aansprakelijk is, zal dus afhangen van uw eigen gedragingen en sportkeuze. Als u een ‘gevaarlijke’ sport beoefent, waarbij letsel te verwachten valt, dan wordt aansprakelijkheid van de tegenpartij minder snel aangenomen. Ook kan het uw eigen schuld zijn dat u letsel heeft opgelopen. Eigen schuld wordt onder andere aangenomen als u zelf een verkeerde beweging heeft gemaakt of de gedraging heeft uitgelokt. 

Indienen schadeclaim

Voor het indienen van een schadeclaim is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie verzamelt. Vraag waar mogelijk gegevens van getuigen, zodat zij uw claim kunnen ondersteunen. Zorg daarnaast voor goede documentatie van het ongeval en de geleden schade. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan onze letselschade test.

Meer weten over aansprakelijkheid letselschade bij een sportwedstrijd?

Wilt u meer informatie over letselschade tijdens een sportwedstrijd? Of heeft u hulp nodig met het indienen van een claim? Nostimos Letselschadedeskundigen helpt u graag verder. U kunt contact met ons opnemen via info@nostimos.nl. Daarnaast zijn we telefonisch bereikbaar via 0800 667 84 66 (gratis). Voor spoedgevallen buiten kantoortijden zijn we te bereiken op 076 541 60 20.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.