Terug naar het overzicht

zondag 18 september, 2022

Belasting betalen over uw letselschadevergoeding?

U heeft een letselschadevergoeding ontvangen, maar dan komt de belastingaangifte. Wellicht vraagt u zich af of u belasting moet betalen over uw vergoeding. Het antwoord hierop is nee én ja. Gelukkig betaalt u vrijwel nooit inkomstenbelasting over uw schadevergoeding; die wordt netto berekend. Wel telt uw vergoeding mee bij het berekenen van de vermogensrendementsheffing. Komt uw vermogen boven het vrijgestelde bedrag zoals vastgesteld door de Belastingdienst, dan betaalt u hier belasting over. We leggen het u op deze pagina uitgebreid uit. Toch nog vragen? Neem gerust contact op met de specialisten van Nostimos.

Géén inkomstenbelasting over uw schadevergoeding

Als de aansprakelijkheid van uw letselschade is vastgesteld en er bepaald is dat u recht heeft op een vergoeding, dan gaat de tegenpartij over tot betaling van het finale bedrag. Wanneer u uw jaarlijkse belastingaangifte doet, rijst mogelijk de vraag of en waar u dit bedrag moet opgeven bij de Belastingdienst. In de meeste gevallen hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over uw letselschadevergoeding. Het is namelijk geen inkomen.

Belastinggarantie van uw verzekeringsmaatschappij

Om te garanderen dat u geen belasting betaalt over uw letselschadevergoeding, bieden verzekeringsmaatschappijen een belastinggarantie. Dit is een afspraak tussen u en de verzekeraar waarin u overeenkomt dat u het bedrag niet als belastbaar inkomen uit werk en woning (Box 1) opgeeft bij de Belastingdienst. Op zijn beurt belooft de verzekeringsmaatschappij dat, mocht u toch een aanslag ontvangen, zij deze aanslag voor u betaalt. Zo kunt u met een gerust hart de aangifte van uw inkomstenbelasting doen.

Letselschadevergoeding geldt wel als vermogen

Het is helaas niet zo dat u helemaal nooit belasting betaalt over uw letselschadevergoeding. Zodra het bedrag op uw bankrekening staat, valt het namelijk onder uw vermogen. Over uw spaargeld en beleggingen (Box 3) betaalt u boven een bepaald bedrag vermogensbelasting. Hiervoor geldt de belastinggarantie van de verzekeringsmaatschappij niet, dus deze eventuele heffing dient u zelf te betalen.

Schakel Nostimos in bij het claimen van uw letselschade

Heeft u letselschade opgelopen en wilt u ondersteuning bij een correcte afwikkeling van uw zaak? Neem gerust contact op met de letselschade juristen van Nostimos. Via de onderstaande buttons achterhaalt u of u recht heeft op een schadevergoeding en kunt u uw letselschade melden.

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.