Werken in de bouw is niet zonder gevaar. Enkele voorvallen in een paar dagen tijd. Een heipaal klapte op de cabine van een graafmachine waarbij de machinist om het leven kwam. Een bouwvakker viel van de steiger in Voorschoten en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Een man valt tijdens werkzaamheden aan de kerktoren in Velddriel en is eveneens naar het ziekenhuis gebracht.
Arbeidsongevallen in Nederland
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in 2017 4225 meldingen gekregen van een bedrijfsongeval waarbij het slachtoffer minimaal naar het ziekenhuis moest. Dat is 12 procent meer dan in 2016. In de bouw vinden jaarlijks vinden zo’n 470 arbeidsongevallen plaats met serieus letsel, waarvan in 2016 zestien personen het ongeval niet hebben overleefd. De bouw behoort daarmee tot de tot de top drie van gevaarlijkste bedrijfstakken.
Oorzaken ongevallen in de bouw
Bij meer dan de helft van de bouwongevallen is de oorzaak vallen, bijna een kwart van de slachtoffers wordt getroffen door een voorwerp en één op de zeven ongevallen is het gevolg van werken met machines, gereedschap of een voertuig. De belangrijkste oorzaken voor dit relatief grote aantal en ernstige bedrijfsongevallen is onder meer het gevolg van het fysieke karakter van het werk met veel zware materialen. Bouwlocaties zijn dynamische arbeidsplaatsen, waar vaak meerdere bedrijven en zelfstandigen gelijktijdig aan het werk zijn. Doordat er ook veel buitenlanders in de bouw werkzaam zijn, verloopt de communicatie niet altijd even effectief. Ook is er de laatste jaren een enorme toename van het aantal zzp’ers en uitzendkrachten. Dit alles maakt het voor toezichthouders ook moeilijk om iedereen op gelijke wijze aan te sturen. Daarbij worden deze flexibele arbeidskrachten momenteel onder bepaalde gevaarlijke omstandigheden wel geacht door te werken, terwijl werknemers op basis van gemaakte cao-afspraken dat dan niet mogen. Met als gevolg dat uitzendkrachten en zzp’ers twee keer meer risico lopen op een werkongeval dan werknemers in vaste dienst.
Maatregelen ter verbetering
Reden om ook de verbetering van de veiligheid op te nemen in de nieuwe cao. Regels die voor alle werkenden moeten gelden, dus ook voor de uitzendkrachten en zzp’ers. Zo mag iemand straks alleen nog de bouwplaats betreden als hij bekend is met bepaalde woorden en pictogrammen. Dit moet het voor iedereen duidelijk maken waar men zich aan moet houden en waar men rekening mee moet houden, ongeacht welke taal die machtig is.
Goede bijstand bij een bedrijfsongeval
Gezien het grote aantal zaken van bedrijfsongevallen dat Nostimos jaarlijks te verwerken krijgt, hopen wij dat de genomen maatregelen in de cao voldoende zijn om de veiligheid te verbeteren. Neemt niet weg dat ingeval er sprake is van een bedrijfsongeval, de werkgever of opdrachtgever in de basis altijd verantwoordelijk is voor de veiligheid en daarmee voor letsel of overlijden voortkomend uit het werk. Ongeacht of het slachtoffer in loondienst is, als uitzendkracht werkt of als zzp’er aan de slag is. Dus ben je slachtoffer bent van een bedrijfsongeval dan loont het altijd de moeite om een schadeclaim in te dienen voor de geleden schade. Onze experts op het gebied van bedrijfsongevallen staan je graag kosteloos, persoonlijk en deskundig bij >>