Terug naar het overzicht

woensdag 6 juni, 2018

Ook als bestuurder doorrijdt recht op schadevergoeding

Dagelijks rijden gemiddeld maar liefst drie bestuurders door na het veroorzaken van een ongeval met letsel. In sommige gevallen betreft het zelfs een ongeval met dodelijke afloop. Zij laten het slachtoffer hulpeloos achter, dat daardoor vaak dubbel gestraft wordt.

De schok is groot als je na een ongeval geen helpende hand krijgt aangereikt, maar er is dus ook geen dader bekend en daarmee in theorie niemand om de schade op te verhalen.

Het probleem en de impact van een ongeval waarbij de dader doorrijdt is zeer omvangrijk. Allereerst voelen slachtoffers zich vaak dubbel gekwetst. Het idee dat ze zo weinig waard zijn dat ze zelfs niet worden geholpen als ze worden aangereden, is grievend. Zelfs als andere omstanders wel direct te hulp schieten, blijft er vaak een langdurig sluimerend gevoel van onbegrip en soms zelfs psychische schade. Het is dit gevoel dat vaak een snelle volledige genezing van lichaam en geest in de weg staat. Men krabbelt dan misschien wel weer op, maar menig slachtoffer voelt zich niet snel weer ‘de oude’.

Daar komt nog bij dat het recht op een schadevergoeding zonder aanwijsbare dader vaak een langdurig en soms zelfs een onmogelijk traject is. Zeker als er geen getuigen of beelden van het ongeval zijn. Immers, hoe te bewijzen dat het slachtoffer zelf niet een fout heeft gemaakt? En mocht daar het probleem niet liggen, dan blijft de vraag op wie de schade verhaald kan worden? De basis van het claimen van letselschade is immers dat het veroorzaken van de schade aan iemand of aan een instantie toegerekend kan worden.

Het is dan ook een groot goed dat Nederland het Waarborgfonds Motorverkeer kent. Deze stichting, gefinancierd door de Nederlandse motorrijtuigverzekeraars, is er voor mensen die slachtoffer zijn van een verkeersongeval waarbij de veroorzaker is doorgereden, zijn/haar motorrijtuig niet verzekerd is of als de schade is veroorzaakt met een gestolen motorvoertuig. Het gaat dan om schade aan een eigen voertuig en andere beschadigde spullen, en ook om lichamelijk letsel. Het Waarborgfonds keerde over 2017 ruim 52 miljoen euro uit, waarvan 15 miljoen euro naar slachtoffers van letselschade ging.

Nostimos heeft de afgelopen jaren vele slachtoffers van letselschade zonder aanwijsbare dader of veroorzaker mogen bijstaan. Want hoewel dergelijke zaken duidelijk veel meer werk vergen, is de drijfveer om het voor een slachtoffer, een nabestaande of naaste tot een goed einde te brengen nog groter. Het gevoel van het onrecht dat iemand is aangedaan wordt ook zo beleefd door onze personenschadedeskundigen. Zij begrijpen door wat voor ‘hel’ deze slachtoffers moeten en het geduld dat van ze gevraagd wordt. In het hele traject moet uiterst voorzichtig geacteerd worden en is goede communicatie cruciaal.

Gesterkt door het Waarborgfonds willen wij slachtoffers oproepen de moed vooral niet te snel te laten zakken. Gerechtigheid duurt het langst. Wilt u ook bijgestaan worden door Nostimos? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0800 – 667 84 66

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.