De Nationale Hoorstichting, sinds dit jaar onderdeel van VeiligheidNL, vraagt wederom extra aandacht voor de oorzaken en kwalijke gevolgen van gehoorschade en slechthorendheid. Niet alleen om mensen attent te maken op het signaleren en voorkomen van gehoorschade, maar ook op het tijdig inschakelen van deskundig advies. Uit onderzoek blijkt dat er in sommige gevallen zelfs een relatie is tussen slechthorendheid en het ontwikkelen van dementie.
Inmiddels telt Nederland alleen al zo’n 1,3 miljoen mensen van 60 jaar of ouder die niet meer naar behoren kunnen horen. Als slechthorendheid ernstige vormen aanneemt ontstaat er vaak ook een afname van sociale contacten en activiteiten. Opvallend is bij de meesten de gehoorklachten zich al in een veel eerder stadium hebben aangediend. Gemiddeld wacht men maar liefst 7 tot 10 jaar alvorens met de klachten naar een arts of audicien te gaan.
Afgezien van de afname van gehoorkwaliteit ten gevolge van het ouder worden, blijken er ook vaak concrete oorzaken ten grondslag te liggen aan de klachten. Denk daarbij aan veel te luide muziek, extreem harde knallen en te harde geluiden op het werk.
Conform de wetgeving is het voorkomen van gehoorschade op het werk een serieuze zaak. Er gelden duidelijke regels en richtlijnen, onder meer waar het gaat om het ter beschikking stellen van goed beschermingsmateriaal in combinatie met heldere instructie en passend toezicht op het deugdelijk gebruik ervan. Houdt een werkgever zich niet aan deze regels, dan kan hier hiervoor aansprakelijk gesteld worden op grond van artikel 7:658BW.
Meer weten over geleden schade op het werk? Bel dan gratis met 0800 – 667 84 66 of maak gebruik van het contactformulier >>