Terug naar het overzicht

woensdag 23 oktober, 2019

Goed nieuws voor letselschadeslachtoffers

Paard in wei, ongeluk met kind, letselschade

Nog niet zo lang geleden leek het niet mogelijk om een persoon met wie je onder één dak leeft, aansprakelijk te stellen voor het toebrengen van letselschade. Menig verzekeraar verleent immers geen dekking voor claims tussen verzekerden onderling.

De maatschappij verandert, de rechtspraak ook

Het befaamde ‘Hangmat-arrest’ zette al een lijn in voor aansprakelijkheid tussen medeverzekerden. De Hoge Raad achtte medebezitters van een opstal (in dat geval een hangmat) jegens elkaar aansprakelijk, wanneer er schade optreedt door een gebrek aan de opstal.

Aansprakelijkheid van ouders

Dit najaar volgde een baanbrekende uitspraak van de rechtbank Arnhem. In haar beschikking van 10 september 2018 achtte de rechtbank een moeder aansprakelijk voor de letselschade van haar dochter, vanwege tekortschieten in de ouderlijke zorgplicht.

Dochter wilde paarden in de wei voeren. Haar moeder gaf aan dat ze dit mocht doen, maar vóór het hek moest blijven. Ondanks de instructie is haar dochtertje toch de wei in gelopen. Zij is door een paard tegen haar hoofd getrapt, met ernstig schedel- en hersenletsel tot gevolg.
Moeder verwijt zichzelf dat zij tekort is geschoten in haar ouderlijke zorgplicht. De Rechtbank is het hiermee eens. Het was immers te voorzien, dat de instructie niet zou leiden tot het gewenste gedrag. Kortom: moeder heeft er onvoldoende voor gezorgd dat het ernstige gevaar zou worden vermeden.

AVP verzekeraar moet betalen

Nu moeder aansprakelijk is bevonden, moet haar aansprakelijkheidsverzekeraar (AVP) dekking verlenen voor de schade van haar dochter. Voor slachtoffers is dit goed nieuws. Wanneer de rechtbank de moeder niet aansprakelijk had geacht, was de schade natuurlijk ook voor rekening van de moeder gekomen. In dat geval was er voor dit gezin geen mogelijkheid geweest om de schade op de verzekering te verhalen. Door deze beschikking van de Rechtbank Gelderland is dit nu dus wel mogelijk.

Bron:
Rechtbank Gelderland, 10 september 2018, ECLI:NL:RBGEL:2018:4466; zaaknummer / rekestnummer: C/05/329203 / HA RI( 17-292 /103 / 512.

Heeft u of een van uw naasten in zo’n situatie gezeten, waarbij u met de aansprakelijke persoon onder één dak leeft? En wilt u weten wat wij hierin voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.