Terug naar het overzicht

vrijdag 20 juli, 2018

Letselschadevergoeding telt niet meer mee in vermogensinkomensbijtelling

Briefgeld, Letselschadevergoeding niet meer in vermogensinkomensbijtelling

Het kabinet heeft besloten dat letselschadevergoedingen worden uitgezonderd van vermogensinkomensbijtelling (VIB). Minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

De huidige situatie bij letselschadevergoeding

Minister de Jonge geeft aan dat in de huidige situatie letselschadevergoedingen meetellen in de vermogensinkomensbijtelling. Letselschadevergoedingen zijn geen ‘gewoon vermogen’, maar een vervanging van onder andere verloren inkomen. De bijtelling heeft invloed op de hoogte van de eigen bijdrage bij langdurige zorg (Wlz) en maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De regels steken nu zo in elkaar, dat in sommige gevallen slachtoffers de maximum eigen bijdrage betalen.

Groot probleem opgelost voor slachtoffers

De minister is van plan om tegemoet te komen aan deze knelpunten. Daarom wil hij letselschadevergoedingen, waarbij het slachtoffer na het ongeval nauwelijks tot niet meer zijn gebruikelijke werkzaamheden kan uitvoeren, uitzonderen van de VIB. Dat geldt ook voor materiële schadevergoedingen die zijn vastgesteld na oktober 2014, de maand dat er een beleid is ingegaan voor alle materiële schadeposten waar een tegemoetkoming in één som tegenover staat.

Nostimos schaart zich geheel achter het besluit van minister de Jonge en juicht deze verandering alleen maar toe. Hiermee is een groot probleem voor slachtoffers binnenkort opgelost.

Bent u zelf letselschadeslachtoffer en wilt u een vergoeding krijgen voor uw geleden schade? Neem contact met ons op >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.