Terug naar het overzicht

maandag 5 februari, 2018

Zeventig ongelukken op het werk met dodelijke afloop

Hadden we in 2015 in Nederland 51 dodelijke slachtoffers op het werk te betreuren, in 2016 is dit aantal met maar liefst 19 gestegen naar 70 personen die niet meer terugkwamen van hun werk.

In totaal waren 97.000 werknemers betrokken bij een bedrijfsongeval, waardoor ze minimaal één dag niet in staat waren te werken. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer. Verreweg de meeste slachtoffers zijn mannen. In de top 10 van gevaarlijkste beroepen zien we een meerderheid van vrouwelijke slachtoffers terug op plek zeven, de sociaal werkers. Ook de aard van de ongevallen is daarbij anders, vrouwen zijn vaker slachtoffer van geweld op het werk. 

Deels is deze toename in het aantal arbeidsslachtoffers te verklaren doordat er meer mensen aan het werk zijn. Wat daarbij extra speelt is dat door de krapte op de arbeidsmarkt, met name in de bouw, werkgevers ertoe overgaan meer onervaren of minder goed geschoolde medewerkers zware of gevaarlijke werkzaamheden te laten uitvoeren. 

De Arbeidsinspectie signaleerde ook een toename in uitbuiting van werknemers, wat ook tot meer ongevallen leidt. 

Bron: FD 3 februari 2018 en Resultaten van de inspectie SZW in vogelvlucht (2017).

Bent u slachtoffer (geweest) van een bedrijfsongeval? En bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Bel dan gratis met 0800 – 667 84 66.

Of meld uw zaak eenvoudig via het formulier >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.