Terug naar het overzicht

woensdag 11 april, 2018

Wet Affectieschade 1 januari 2019 van kracht

In navolging van ons artikel over de Wet Affectieschade, heeft de Eerste Kamer 10 april 2018 unaniem ingestemd met het wetsvoorstel affectieschade. Hierdoor krijgen nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf recht op vergoeding.

Deze vergoeding van affectieschade is een erkenning van het verdriet en de emotionele impact of de blijvende lichamelijke en/of psychische klachten die het verlies van een dierbare met zich meebrengt. Het moet daarmee ook helpen bij de verwerking.

De wet gaat gelden voor de directe nabestaanden en naasten, de partner, (stief-)kinderen en (stief-)ouders. Daarnaast ook voor degenen die in gezinsverband duurzaam zorg hebben voor het slachtoffer.

Afhankelijk van het het soort ongeval en de bijbehorende impact zal de vergoeding tussen € 12.500,- en € 20.000,- liggen per nabestaande. Dit bedrag komt voor rekening voor de aansprakelijke partij.

Nostimos is verheugd dat ook in Nederland nu de mogelijkheid van het toekennen van affectieschade bestaat. Er zijn de afgelopen jaren vele schrijnende zaken voorbij gekomen, waarbij we de nabestaanden en naasten nog geen vergoeding en daarmee erkenning en verzachting van het verdriet konden bieden. Maar met de invoering van de wet zullen wij dit standaard meenemen in onze dienstverlening.

Meer weten over affectieschade? Bel dan gratis met 0800 – 667 84 66 of maak gebruik van het contactformulier >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.