Letselschade advocaat
Als u door toedoen van een ander letselschade oploopt, bijvoorbeeld door een ongeval of ander incident, heeft u in veel gevallen recht op een schadevergoeding. Om een schadevergoeding te claimen, is de juiste juridische ondersteuning van groot belang. Hiervoor kunt u een letselschade advocaat in de arm nemen. Die staat u bij in het juridische proces en mag procederen voor de rechtbank. Dit laatste is echter in de meeste gevallen niet nodig. Bovendien brengt een letselschade advocaat hoge kosten met zich mee die wellicht onnodig zijn. Op deze pagina leest u wat een letselschade advocaat is, wat de verschillen zijn met een letselschade jurist en wat Nostimos mogelijk voor u kan betekenen. Zo maakt u altijd een goede keuze.
Snel naar:
- De taken van een letselschade advocaat
- Wanneer is er sprake van letselschade?
- Minnelijke regeling of procederen in de rechtbank
- Juridische ondersteuning bij letselschade
- Letselschade advocaat of jurist?
- Overeenkomsten tussen een letselschade jurist en letselschade advocaat
- Verschillen tussen een letselschade jurist en een letselschade advocaat
- Letselschade advocaat kosten
- Gratis juridische bijstand bij een letselschadeclaim
- Wij helpen u graag kosteloos bij letselschade!
Wat doet een letselschade advocaat?
Een letselschade advocaat is een juridisch specialist die zich richt op het bijstaan van slachtoffers die letselschade hebben opgelopen. Bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, medische fout, of andere gebeurtenis. De belangrijkste taak van een letselschade advocaat is het vertegenwoordigen van het slachtoffer bij het claimen van een schadevergoeding. De taken van een letselschade advocaat kunnen bestaan uit: juridisch advies geven, onderzoek en bewijsverzameling, onderhandelingen en gerechtelijke procedures.
De taken van een letselschade advocaat
Een letselschade advocaat heeft een universitaire juridische opleiding gevolgd, gevolgd door een advocatenopleiding en een specialisatie in letselschade. Letselschade advocaten staan, net als letselschade juristen, slachtoffers van letselschade bij tijdens het volledige letselschadeproces. Zij stellen de aansprakelijkstelling op en versturen deze. Ze brengen de schadeposten in kaart en berekenen de schadevergoeding. Ook onderhandelen zij met de tegenpartij. Mocht het nodig zijn, dan laten ze de zaak voorkomen bij de rechter. Zodra de schadevergoeding is overgemaakt, is de letselschade advocaat klaar met zijn of haar werk.
Letselschade advocaten mogen procederen bij de rechtbank en prijzen zichzelf daarmee aan, want letselschade juristen doen dat meestal niet. Dit kan namelijk kosten met zich meebrengen: als de claim faalt, blijft u zitten met de kosten voor de advocaat. In het geval van een letselschadeclaim is het meestal niet nodig om te procederen. Dan kunt u beter een letselschade jurist inschakelen.
Wanneer is er sprake van letselschade?
Letselschade is zowel lichamelijke (‘materiële’) schade als de geestelijke (‘immateriële’) schade die een slachtoffer ondervindt. Deze schade kan op uiteenlopende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een medische fout of een aanval van een dier. Er kan sprake zijn van blijvende of tijdelijke schade. In geval van blijvende schade kan dat erg in de papieren lopen; u raakt bijvoorbeeld (deels) arbeidsongeschikt en verliest daardoor inkomsten. Bij immateriële schade, zoals pijn, angst of verdriet, kunt u aanspraak maken op smartengeld.
Minnelijke regeling of procederen in de rechtbank
Nadat de aansprakelijkheid is vastgesteld, wilt u de letselschade verhalen op de tegenpartij. Dat kan via een minnelijke regeling of door te procederen bij een rechtbank. Bij een minnelijke regeling wordt u het eens met de verzekeraar van de tegenpartij, zonder tussenkomst van een rechter. De meeste letselschadezaken worden via een minnelijke regeling opgelost, naar schatting geldt dat voor 95% van alle letselschadezaken.
Juridische ondersteuning bij letselschade
Vanzelfsprekend hebben ongevallen waarbij sprake is van letselschade zowel fysiek als geestelijk een enorme impact op uw leven. Daarom is het extra belangrijk dat u de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Door juridische hulp in te schakelen, weet u zeker dat er iemand voor u opkomt met verstand van zaken. Een letselschade jurist of advocaat gaat voor een maximale schadevergoeding.
Zoals genoemd is het alleen nodig een advocaat in te schakelen als de zaak naar de rechtbank gaat. De letselschade juristen van Nostimos helpen u volledig gratis bij het claimen van uw letselschade. Onze specialisten nemen u alle zorgen uit handen, zodat u zich volledig op uw herstel kunt focussen. Moet uw zaak alsnog voor de rechter komen, dan helpen we u graag bij het vinden van een goede letselschade advocaat.
- Wij werken alleen voor slachtoffers
- Onafhankelijke juridische hulp
- Werkzaam in heel Nederland
- Altijd bereikbaar, óók ’s avonds
- Gratis rechtshulp
Letselschade advocaat of jurist?
Als u letselschade heeft opgelopen, staat u voor de keuze tussen het inschakelen van een letselschade advocaat of een letselschade jurist. Aangezien in de meeste gevallen een minnelijke regeling wordt toegepast, is de keuze voor een letselschade jurist voor de hand liggend. We zetten hieronder de belangrijkste verschillen tussen de twee voor u uiteen.
Overeenkomsten tussen een letselschade jurist en letselschade advocaat
Zowel een letselschade advocaat als letselschade jurist is gespecialiseerd in letselschade en werkt alleen voor letselschadeslachtoffers. Hiervoor hebben zij allebei een specialistische opleiding afgerond. Beiden dienen zich in te zetten voor het slachtoffer en mogen dit op no-cure-no-pay-basis doen
Verschillen tussen een letselschade jurist en een letselschade advocaat
Wat zijn dan het grote verschillen tussen de twee? Letselschade advocaten mogen altijd procederen voor de rechtbank. Letselschade juristen kunnen niet altijd procederen. Soms is het wel mogelijk: dat kan bij een deelgeschil met een schade tot €25.000,- en bij alle arbeidsongevallen.
Wanneer letselschade advocaat inschakelen?
Het is raadzaam om een letselschade advocaat in te schakelen als je letselschade hebt opgelopen als gevolg van de nalatigheid of schuld van een andere partij. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij u ernstig letsel heeft opgelopen door medische fouten, verkeersongevallen of arbeidsongevallen. Bij letselschade volstaat meestal een letselschade jurist. Een belangrijk verschil is dat een jurist slechts onder bepaalde voorwaarden mag procederen, een letselschade advocaat mag dit altijd. Een advocaat brengt uw zaak eerder voor een rechter brengen. In de meeste gevallen is dit gelukkig niet nodig. In 95% van alle letselschadezaken wordt opgelost zonder tussenkomst van de rechter.
Letselschade advocaat kosten
Een letselschadeadvocaat kost geld, meestal op basis van een vooraf af te spreken uurtarief. U weet vooraf echter niet hoeveel uur hij of zij zich voor u gaat inzetten. Vraag daarom vooraf om een indicatie van de kosten, zodat u niet voor grote verrassingen komt te staan. Een advocaat mag wettelijk gezien niet gratis voor u werken, maar zij werken vaak wel op no-cure-no-pay-basis. Zodra de schadevergoeding wordt uitbetaald, betaalt u de rekening voor advocatenkosten. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en van de tarieven die het advocatenkantoor hanteert.
Een letselschade jurist biedt gratis juridische bijstand bij een letselschadeclaim
Omdat procederen meestal niet nodig is, kunt u de zaak in veel gevallen gratis laten afhandelen door een letselschade jurist van Nostimos. De aansprakelijke rechtsbijstandsverzekeraar vergoedt de kosten voor de letselschade jurist, voor het slachtoffer is onze juridische hulp dus gratis. Zodra vaststaat dat een andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade, worden er bij u geen kosten in rekening gebracht. Een letselschade advocaat kan kosten in rekening brengen wanneer ze niet worden vergoed door de tegenpartij.
Wij helpen u graag kosteloos bij letselschade!
Kunt u hulp gebruiken bij het afhandelen van letselschade, overlijdensschade of het indienen van een schadeclaim? Of wilt u weten wat Nostimos voor u kan betekenen? Neem contact met ons op:
Liever eerst persoonlijk contact? Bij onze vestigingen hebben wij experts die u direct verder kunnen helpen. U kunt ook vrijblijvend bellen met 0800 – 667 84 66 (gratis). Buiten kantoortijden zijn we voor dringende zaken bereikbaar op telefoonnummer: 076 – 541 60 20
Letselschade advocaat? Vul hier de letselschadetoets in:
Liever eerst persoonlijk contact? Bij onze vestigingen hebben wij experts die u direct verder kunnen helpen. U kunt ook vrijblijvend bellen met 0800 – 667 84 66 (gratis). Buiten kantoortijden zijn wij voor dringende zaken bereikbaar op telefoonnummer: 076 – 541 60 20
Wat is u overkomen?

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade
Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.