Kiezen voor een letselschadeadvocaat of letselschadejurist?

Heeft u (mogelijk) letselschade en bent u op zoek naar juridische hulp? En weet u niet goed hoe u dat aan moet pakken? U kunt kiezen voor een letselschadeadvocaat of een letselschadejurist. De laatste is een letselschade expert werkzaam bij een letselschadebureau. Als u niet bekend bent met deze materie dan raad ik u aan dit artikel te lezen. Dan weet u straks wat een letselschadeadvocaat is, wat deze voor u kan betekenen en wat de grootste verschillen zijn tussen letselschadejuristen en letselschadeadvocaten. Zodat u de juiste keuze kan maken.

Voordat u de keuze maakt tussen een letselschadejurist of een letselschade advocaat is het van belang te weten of er in uw geval überhaupt sprake is van letselschade. Er kan sprake zijn van  materiële of immateriële schade na een ongeval en wanneer een ander (rechts)persoon daarvoor verantwoordelijk is, dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding en smartengeld.

Wanneer is er sprake van letselschade?

Letselschade is zowel de lichamelijke (‘materiële’) schade als de geestelijke (‘immateriële’) schade die een slachtoffer ondervindt. Letselschade kan op uiteenlopende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een verkeersongeval, een ongeval op de werkvloer of door bijvoorbeeld een aanval van een hond of paard. Er kan sprake zijn van blijvende of tijdelijke schade. In geval van blijvende schade kan dat erg in de papieren lopen; u raakt bijvoorbeeld (deels) arbeidsongeschikt en verliest daardoor inkomsten.

Minnelijke regeling of procederen in de rechtbank?

U wilt de letselschade verhalen op de tegenpartij. Dat kan via een minnelijke regeling of door te procederen bij een rechtbank. Bij een minnelijke regeling wordt u het eens met de verzekeraar van de tegenpartij, zonder tussenkomst van een rechter. De meeste letselschadezaken worden via een minnelijke regeling opgelost, naar schatting geldt dat voor 95% van alle letselschadezaken.

Overeenkomsten letselschade jurist en letselschade advocaat

Zowel een letselschadeadvocaat als letselschadejurist is gespecialiseerd in letselschade en werkt alleen voor letselschadeslachtoffers. Hiervoor hebben zij allebei een specialistische opleiding afgerond. Voordat een jurist zich letselschadeadvocaat of -jurist mag noemen moet deze veel juridische expertise hebben over letselschade. Beiden dienen zich in te zetten voor het slachtoffer en mogen dit op nu-cure-no-pay basis doen.  

Wat is het verschil tussen een letselschade jurist en een letselschade advocaat?

Wat zijn dan het grote verschillen? Letselschadeadvocaten mogen altijd procederen voor de rechtbank. Letselschadejuristen kunnen niet altijd procederen. Soms wel: dat kan bij een deelgeschil bij een schade tot € 25.000 en in alle arbeidsongevallen

Letselschadejurist biedt gratis juridische bijstand bij een letselschadeclaim

Omdat procederen meestal niet nodig is, kunt u de zaak in veel gevallen gratis laten afhandelen door een letselschadejurist van Nostimos. De aansprakelijke rechtsbijstandsverzekeraar vergoedt de kosten voor de letselschadejurist, voor het slachtoffer is onze juridische hulp dus gratis. Zodra vaststaat dat een andere partij aansprakelijk is voor uw letselschade, dan worden er bij u geen kosten in rekening gebracht. Een letselschadeadvocaat kan u kosten in rekening brengen wanneer deze niet worden vergoed door de tegenpartij.

Laat u zich vooraf adviseren wie uw zaak het beste kan behandelen

Voordat een dossier in behandeling wordt genomen bekijkt Nostimos welke specialist – een jurist of advocaat – uw zaak het beste kan behandelen. Mocht blijken dat u beter geholpen kunt worden door een letselschadeadvocaat dan verwijzen wij u graag door naar de voor u meest passende behandelaar. Bij Nostimos zijn alleen letselschadejuristen werkzaam.

Wat is een letselschadeadvocaat?

Een letselschadeadvocaat is een meester in de rechten (Mr.), die een advocatenopleiding heeft gevolgd en na een stageperiode tot advocaat is beëdigd. Daarna heeft de advocaat een vervolgopleiding moeten doen die volledig is toegespitst op het behandelen van letselschades.

Wat doet een letselschade advocaat?

Letselschadeadvocaten staan net als letselschadejuristen slachtoffers van letselschade bij tijdens het volledige letselschadeproces. Zij stellen de tegenpartij aansprakelijkstelling op en versturen deze. Ze brengen de schadeposten in kaart en berekenen de schadevergoeding. Ook onderhandelen zij met de tegenpartij. Mocht het nodig zijn dan laten ze de zaak voorkomen bij de rechter. Zodra de schadevergoeding is overgemaakt is de letselschadeadvocaat klaar met zijn of haar werk.

Letselschadeadvocaten mogen procederen bij de rechtbank en prijzen zichzelf daarmee aan want letselschadejuristen doen dat meestal niet. Bedenkt u daarbij wel dat dit kosten met zich kan meebrengen; als de claim faalt, blijft u zitten met de kosten voor de advocaat.  

Wanneer zet u een letselschade advocaat in?

Als bij de afhandeling van een dossier een uitspraak van een rechter nodig is, dan moet u het dossier in behandeling laten nemen door een letselschadeadvocaat. Kiest u dan voor een letselschadespecialist die register-expert letselschade (re) is. Let daarbij op de certificering volgens het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dan weet u zeker dat u verzekerd bent van de beste juridische hulp.  

Om een idee te hebben of er in uw geval sprake is van letselschade adviseer ik u eerst onze letselschade test doen.

Vul de letselschadetoets in

U kunt ook contact opnemen met een kantoor van Nostimos bij u in de buurt voor advies over de haalbaarheid van uw zaak en welke rechtshulp het beste past bij uw situatie.

Wat kost een letselschadeadvocaat?

Een letselschadeadvocaat kost geld, meestal op basis van een vooraf af te spreken uurtarief. U weet vooraf echter niet hoeveel uur hij of zij zich voor u gaat inzetten. Vraag daarom vooraf om een indicatie van de kosten zodat u niet voor grote verrassingen komt te staan. Een advocaat mag wettelijk gezien niet gratis voor u werken, maar zij werken vaak wel op no-cure-no-pay basis. Zodra de schadevergoeding wordt uitbetaald, betaalt u de rekening voor advocatenkosten. De hoogte van de kosten is afhankelijk van de complexiteit van de zaak en van de tarieven die het advocatenkantoor hanteert.

Wanneer kiest u voor een letselschadejurist?

Meestal is het voordeliger om een letselschadejurist in te schakelen in plaats van een letselschade advocaat. Nostimos kan uw letselschadeclaim in behandeling nemen, bij ons is uw zaak in goede handen. Voor onze experts is dit dagelijkse praktijk. Wanneer u letselschade claimt is het van belang dat u kunt aantonen dat u recht heeft op een schadevergoeding. Onze experts begeleiden u hierbij.

Waarom kiezen voor een letselschadejurist in plaats van een letselschadeadvocaat?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Een letselschadejurist verleent gratis juridische bijstand. De letselschadeadvocaten van Nostimos zijn gespecialiseerd in letselschade en werken gratis voor u. Onze juristen hebben rechten gestudeerd. Een letselschade advocaat mag niet gratis voor u werken en kan soms behoorlijk wat kosten in rekening brengen.

Het is dus in uw voordeel om te kiezen voor een letselschadejurist van Nostimos. Onze letselschade specialisten bieden u gratis juridische hulp als u slachtoffer bent van letselschade door toedoen van een derde of bijvoorbeeld een ongeval in uw arbeidssituatie.

Welke vragen kunt u verwachten tijdens het intakegesprek?

Om een goede inschatting te kunnen maken van de te claimen schade zal de expert u een aantal vragen stellen. Zo zal de expert meer willen weten over de toedracht van het ongeval en welk letsel u daaraan heeft overgehouden. Of u medische behandelingen nodig heeft en of dit van invloed is op uw functioneren thuis en op het werk. Houd altijd de kosten bij die u maakt, de jurist neemt alles mee in het dossier om u schadeloos te stellen. Dat kunnen bonnen zijn voor taxiritten naar het ziekenhuis maar ook rechtsbijstand is een onderdeel van de schadevergoeding. De kosten hiervan zijn voor de verzekeraar van de partij die u schade heeft toegebracht.

Waarom kies je voor een letselschadeadvocaat bij Nostimos-letselschadedeskundigen.nl?

Nostimos is een letselschadebureau, bij ons werken voornamelijk letselschade juristen. Wij bieden u dus gratis rechtshulp bij letselschade. Nostimos doet er alles aan om uw schade te verhalen bij de verantwoordelijke partij. Daarbij krijgt u één vast aanspreekpunt waarbij u met al uw vragen terecht kunt. Onze experts zitten verspreid in het hele land, zij kunnen daarom snel bij u thuis langskomen om uw zaak met u door te spreken. Nostimos neemt u uw zorgen uit handen en claimt schade voor u, zodat u snel weer verder kunt met uw leven. U kunt ons vrijblijvend bellen voor meer informatie.

Wij helpen u graag – kosteloos – bij letselschade!

Kunt u hulp gebruiken bij het afhandelen van letselschade, overlijdensschade of het indienen van een schadeclaim? Of wilt u meer weten over wat Nostimos voor u kan betekenen? Neem contact met ons op:

Letselschade advocaat? Vul hier de letselschadetoets in:

1Stap 1
2Stap 2
3Stap 3

Liever eerst persoonlijk contact? Bij onze vestigingen hebben wij experts die u direct verder kunnen helpen. U kunt ook vrijblijvend bellen met 0800 – 667 84 66 (gratis). Buiten kantoortijden zijn wij voor dringende zaken bereikbaar op telefoonnummer: 076 – 541 60 20

Wat is u overkomen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade

Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.