Letselschade door dieren

Nederland telt naar schatting ruim 33 miljoen gezelschapsdieren, waarvan zo’n 2,5 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Er gebeuren dagelijks naar schatting zo’n 500 incidenten met deze dieren. Daarnaast is paardrijden in Nederland een populaire bezigheid. Helaas vinden er ook ieder jaar zo’n 65.000 incidenten met paarden plaats waarbij letsel ontstaat. In ruim 30.000 gevallen zijn de verwondingen zo erg dat een arts of ziekenhuis wordt bezocht. 1.600 incidenten leiden zelfs tot een ziekenhuisopname.

Aansprakelijkheid voor dieren

Vul hier onze letselschadetoets in en ontdek uw recht op schadevergoeding: ✔️ Volledig gericht op u ✔️ 100% kosteloze bijstand ✔️ Deskundig én ontzorgend!

Als u letsel heeft opgelopen door het toedoen van een dier, dan kunt u de schade verhalen op de bezitter/eigenaar van het dier. In de wet is bepaald dat in principe de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Het maakt daarbij niet uit of de eigenaar wel of niet aanwezig is tijdens het voorval. Het kan dus gaan om een hond die een hardloper bijt, een overstekende kat die een ongeluk veroorzaakt of een paard dat op de manege op hol slaat waardoor de ruiter ten val komt.
Wel zijn er enkele uitzonderingen op deze regel. Het inschakelen van een letselschadedeskundige is daarom altijd raadzaam.

Wat te doen als u gewond bent geraakt door toedoen van een dier?

Om de eigenaar van het dier aansprakelijk te kunnen stellen is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie heeft over zowel de eigenaar, het dier en het incident. Vraag daarom altijd om de contactgegevens van de eigenaar, zelfs als uw verwondingen op het eerste oog meevallen. Sommige kleine verwondingen kunnen in een later stadium alsnog grote gevolgen hebben. Neem verder altijd foto’s van het dier, de situatie en de verwonding(en). Zijn er getuigen? Noteer dan hun gegevens. Wij adviseren om in het geval van een hondenbeet ook aangifte te doen bij de politie.

Heeft u letsel opgelopen door een dier? Of kent u iemand die slachtoffer is en hulp nodig heeft?
Klik dan hieronder op de button “Neem contact met mij op”. Eén van de experts bij u in de buurt neemt dan contact op om uw zaak persoonlijk te bespreken. U kunt ook gratis bellen naar telefoonnummer 0800-667 84 66.

Wat is u overkomen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade

Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.