Beoordeling van de aansprakelijkheid

Het te vergoeden bedrag bij een ongeval met een elektrische fiets is afhankelijk van diverse factoren, zoals de aard en ernst van de letselschade, de duur van de genezing en de financiële gevolgen van de letselschade. Maar ook de soort fiets speelt een rol, omdat niet alle e-bikes hetzelfde zijn. Er zijn 2 soorten e-bikes: fiets type 1 en fiets type 2.

Soort elektrische fietsKenmerken van de fiets
Type 1 – De standaard elektrische fietsTrappen is nodig om vooruit te komen, ondersteuning tot maximaal 25 km/u, maximaal vermogen van 250 watt.
Type 2 – De speed pedelecMaximaal 45 km/u, maximaal vermogen van 4.000 watt.

Ongeval met een elektrische fiets (type 1)

Rijdt u op een elektrische fiets, dan bent u een reguliere fietser en dus een kwetsbare verkeersdeelnemer. Als u tijdens het fietsen letselschade oploopt door bijvoorbeeld een aanrijding met een auto, betekent dit dat u als reguliere fietser in een eventuele rechtszaak beter beschermd wordt dan de automobilist.

Leeftijd van de fietserSchadevergoeding
Jonger dan 14 jaarVolledige schadevergoeding, ook als het kind heeft bijgedragen aan het ongeval.
Ouder dan 14 jaarMinstens 50% van de schade wordt vergoed. De resterende 50% wordt bepaald op basis van gezamenlijke fouten. Dit verschilt per situatie.

Ongeval met een speed-pedelec (type 2)

Fietst u op een speed-pedelec, dan gelden dezelfde regels als voor bromfietsen. Als u dus met een type 2 fiets een ongeval krijgt of veroorzaakt, wordt u niet gezien als een reguliere fietser, maar als motorrijder. U krijgt dus geen bescherming, zoals bij fietsers op type 1 fietsen wel het geval is.

  • Heeft u een aanrijding gehad met een voetganger of fietser? De tegenpartij krijgt minimaal 50% van de schade vergoed. De resterende 50% wordt beoordeeld per situatie.
  • Heeft u een ongeval gehad met een motorvoertuig? Dan wordt de verantwoordelijkheid per situatie beoordeeld. Hier hangt de schadevergoeding ook vanaf.

Heeft u recht op een schadevergoeding?

In de Nederlandse wet staat dat de veroorzaker van de letselschade (in dit geval de verzekeraar van de persoon die verantwoordelijk is voor het ongeval) verplicht is om de letselschade te vergoeden. Deze vergoeding kan bestaan uit:

  • Medische kosten vergoeden
  • Inkomensverlies compenseren
  • Hulp in huis krijgen
  • Smartengeld ontvangen

Doe onze gratis test en kom er binnen 3 minuten achter of u recht heeft op een schadevergoeding.

Gratis hulp bij het claimen van een schadevergoeding

We begrijpen dat het oplopen van letsel zeer ingrijpende gevolgen heeft en dat u momenteel veel andere zaken aan uw hoofd heeft. NostimosMooyman ondersteunt u graag kosteloos bij het opstellen van een dossier en het verkrijgen van een schadeclaim.

In sommige gevallen is het nodig om een letselschade advocaat in te schakelen om uw rechten en belangen te behartigen en om een passende vergoeding te krijgen. Neem contact met ons op voor meer informatie, om uw zaak te bespreken of voor het melden van letselschade.

Letselschade claimen?

Contact met NostimosMooyman

Benieuwd wat de letselschade-experts van NostimosMooyman voor u kunnen betekenen? Klik op onderstaande knop.

Neem contact op