Schadevergoeding na hondenbeet

Bent u gebeten door een hond? Dan kan er sprake zijn van letselschade door de hondenbeet. De aanval van een hond kan voor een behoorlijke schrik zorgen, vooral als u het niet hebt zien aankomen. Wanneer u letsel hebt opgelopen doordat u tijdens de aanval gevallen en/of gebeten bent dan heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Ook wanneer er sprake is van een oppervlakkige hondenbeet kunt u de letselschade verhalen op de verzekering van de hondeneigenaar.

Of u in aanmerking komt voor schadevergoeding kunt u snel achterhalen middels onze hondenbeet test:

Klik hier voor de hondenbeet test

Denk niet te licht over de gevolgen van een hondenbeet; die kan flinke medische en financiële consequenties hebben. In deze blog leest u wat letselschade door een hondenbeet is, wat u het beste kunt doen als u bent gebeten door een hond en wat een belangenbehartiger (kosteloos) voor u kan doen om u te helpen bij de afwikkeling van de schade.

Een hond heeft u gebeten, wat nu?

Er gaat veel door u heen na de aanval van een hond. Zodra u weer in een veilige omgeving bent en van de schrik bent bekomen is het van belang dat u de contactgegevens van de hondeneigenaar achterhaalt: naam, telefoonnummer en adres. Om de eigenaar van de hond aansprakelijk te kunnen stellen voor de opgelopen letselschade heeft u zijn of haar contactgegevens nodig.

Wanneer is er sprake van letselschade?

Er is sprake van letselschade als u door de schuld van een ander gewond bent geraakt of klachten ervaart waardoor u extra kosten maakt en inkomsten misloopt. Indien de tegenpartij volgens de wet aansprakelijk is, heeft u mogelijk recht op schadevergoeding. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor schadevergoeding? Doe dan onze hondenbeet test:

Klik hier voor de hondenbeet test

Benader getuigen

Als er mensen in de buurt waren die hebben gezien dat u bent gebeten door een hond dan is het verstandig deze mensen te benaderen en hun contactgegevens te vragen. Zij zijn ten slotte uw getuigen. De verzekeraars hebben voor een zaak zoveel mogelijk bruikbare informatie nodig en getuigen kunnen u daarbij helpen.

Wie is aansprakelijk voor de hondenbeet?

Als u letsel heeft opgelopen door het toedoen van een dier, dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt (artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek). Ook wanneer de hond is aangelijnd en zelfs wanneer u de hond provoceerde of de eigenaar u van tevoren waarschuwde dat u het dier niet moet aaien. Dankzij de risicoaansprakelijkheid is de eigenaar aansprakelijk voor de gedragingen van de hond. Stel daarom de wederpartij, die u schuldig acht, aansprakelijk.

Verzamel bewijs voor de verzekering

Voor de verzekering is het van belang te kunnen beoordelen of de hondenbeet de oorzaak is van uw letsel. Maak daarom foto’s van de hond, de wond en andere schade die u hebt opgelopen. Uw kapotte fiets bijvoorbeeld. Maak ook notities van de gebeurtenis. Wat is er precies gebeurd, waar was dat, hoe was de situatie? Was de baas van de hond erbij? Wie waren getuigen? Deze gegevens kunt u het beste zo snel mogelijk voor uzelf noteren omdat u het zich later moeilijker zou kunnen herinneren.

Maak de bijtwond schoon en bezoek direct een arts

Maak zo snel mogelijk de bijtwond schoon, en spoel de wond uit met water. In een hondenbek zitten allerlei bacteriën die vervelende ontstekingen kunnen veroorzaken. Als het een oppervlakkige bijt- of schaafwond is kunt u er na reiniging jodium op doen om het te ontsmetten. Wanneer de wond diep is, dan raad ik u aan even langs de eerste hulp of de huisarts te gaan. Een arts beoordeelt de ernst van de wond en kijkt of u een tetanusprik nodig heeft. De arts stelt uw (medische) schade vast. Dit kunt u als bewijs gebruiken om de schade te verhalen bij de wederpartij: de hondeneigenaar.

Verzamel alle kosten van de schade

U hoeft niet zelf voor de kosten van de schade op te draaien. De hondeneigenaar ook niet. Hij of zij is wel aansprakelijk maar de kosten zullen op diens verzekering verhaald worden. U hoeft zich dus niet schuldig te voelen als de hondeneigenaar een bekende is van u, u kunt gerust diens verzekeraar aanschrijven.

Houdt vanaf dag één uw schade bij. Verzamel alle kosten die u maakt en stop de bonnen in een mapje bij elkaar. Denk aan de medische kosten, de taxi die u neemt naar het ziekenhuis, spullen die kapot zijn gegaan tijdens de aanval van de hond (kapotte bril, fiets, kleding). Als u (tijdelijk) niet in staat bent om te werken doordat u last heeft van de hondenbeet, noteer dan ook het aantal dagen. Reken erop dat u de kosten moet voorschieten.

Kies een belangenbehartiger

U kunt een vergoeding claimen voor verschillende schadeposten, maar het indienen is een ingewikkeld proces. Daarvoor kunt u het beste een belangenbehartiger inschakelen. Een letselschade deskundige van Nostimos bijvoorbeeld. Dat is kosteloos voor u. De verzekeraar van de wederpartij vergoedt deze kosten. Bijkomend voordeel: een belangenbehartiger kan een voorschot voor u aanvragen, zodat u de kosten niet (helemaal) hoeft voor te schieten.

Let op: maak niet zomaar een deal met de verzekeraar

Sommige verzekeraars bieden een deal aan, ik raad u af daarop in te gaan. U kunt niet overzien of u later complicaties krijgt en dus meer kosten. Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet? Of kent u iemand die slachtoffer is en hulp nodig heeft? Schakel zo snel mogelijk de hulp in van een letselschade advocaat.

Of u in aanmerking komt voor schadevergoeding kunt u snel achterhalen middels onze hondenbeet test:

Hondenbeet? Vul hier de letselschadetoets in:

1Stap 1
2Stap 2
3Stap 3

Wat is u overkomen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade

Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.