Wanneer is er sprake van letselschade?
Er is sprake van letselschade na een hondenbeet als er lichamelijke of psychische schade is toegebracht door de beet van een hond. U kunt hierdoor extra kosten maken en zelfs inkomsten mislopen. Als de tegenpartij volgens de wet aansprakelijk is, heeft u mogelijk recht op een schadevergoeding. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding? Doe dan alvast onze letselschade test of meld uw letselschade direct.
Letselschade door hond, wat nu?
Als u onverwachts bent gebeten door een hond komt er veel op u af. Zodra u weer van de schrik bent bekomen, is het van belang dat u de contactgegevens van de hondeneigenaar achterhaalt. Dit heeft u namelijk nodig om de bezitter van de hond aansprakelijk te stellen voor de opgelopen letselschade. Maar ook als u aangifte wilt doen bij de politie. Vraag daarom altijd naar:
- De naam van de hondeneigenaar
- Zijn of haar telefoonnummer
- Zijn of haar adresgegevens
Maak de bijtwond schoon en bezoek direct een arts
Heeft u door een hondenbeet letselschade opgelopen? Maak dan zo snel mogelijk de bijtwond schoon en spoel uit met water. In een hondenbek zitten allerlei bacteriën die vervelende ontstekingen kunnen veroorzaken. Ga daarom altijd nog even langs de huisarts om het te laten controleren.
Een arts beoordeelt de ernst van de wond en kijkt of u een tetanusprik nodig heeft. De arts stelt bovendien uw (medische) schade vast. Dit kunt u als bewijs gebruiken om de schade te verhalen bij de hondeneigenaar.
Verzamel bewijs van uw letselschade
Het is belangrijk om te kunnen beoordelen of de hondenbeet echt de oorzaak is van uw letselschade. Maak daarom, voor zover dat kan, foto’s of video’s van de hond, uw wonden en andere schade die u heeft opgelopen. Uw kapotte fiets of kleding bijvoorbeeld. Maak ook notities van de gebeurtenis. Stel uzelf daarbij een aantal belangrijke vragen:
- Hoe was de situatie?
- Waar was dit?
- Was de baas van de hond erbij?
- Wat is er precies gebeurd?
- Wie waren getuigen?
- Etc.
Deze gegevens kunt u het beste zo snel mogelijk voor uzelf noteren om te voorkomen dat u dingen vergeet.
Benader getuigen
Naast het maken van foto’s, video’s of notities, is het belangrijk om de getuigen te benaderen. Waren er mensen in de buurt die hebben gezien dat u bent gebeten door een hond? Dan is het verstandig om hun contactgegevens te vragen. Zij waren tenslotte getuige van de situatie. Deze informatie kan van onschatbare waarde zijn bij het afhandelen van uw zaak en het verkrijgen van een letselschadevergoeding.
Verzamel alle kosten van de schade
Houd vanaf dag één alle schade bij. Denk aan de medische kosten, de bus die u neemt naar het ziekenhuis, spullen die kapot zijn gegaan tijdens de aanval van de hond (kapotte bril, fiets, kleding). Als u (tijdelijk) niet in staat bent om te werken doordat u last heeft van de hondenbeet, noteer dan ook het aantal dagen.
Reken er wel op dat u sommige kosten eerst moet voorschieten voordat u ze vergoed krijgt. Verzamel daarom alle kosten die u maakt en bewaar eventuele bonnetjes in een map.
Letselschade hondenbeet: wie is er aansprakelijk?
Als u letsel heeft opgelopen door het toedoen van een dier, dan is de eigenaar van het dier over het algemeen aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt. Ook als er sprake is van een oppervlakkige hondenbeet kunt u de letselschade meestal verhalen op de verzekering van de hondeneigenaar. U hoeft zich dus niet schuldig te voelen als de hondeneigenaar een bekende van u is.
Komt u in aanmerking voor een letselschadevergoeding?
Naast uw aandacht voor herstel, is het verstandig om een letselschadevergoeding aan te vragen. Dankzij onze test weet u snel of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding als u door een hond bent verwond. We zorgen ervoor dat de juiste ongeval en letseldeskundige vrijblijvend contact met u opneemt.
Hondenbeet? Vul hier de letselschadetoets in:
Gratis juridische ondersteuning bij NostimosMooyman
U kunt een vergoeding claimen voor verschillende schadeposten, maar het indienen is een ingewikkeld proces. Daarvoor kunt u het beste een belangenbehartiger inschakelen. Een expert van NostimosMooyman bijvoorbeeld. Dit is voor u als slachtoffer geheel kosteloos. De verzekeraar van de wederpartij vergoedt deze kosten. Bovendien profiteert u van een bijkomend voordeel: een belangenbehartiger kan een voorschot voor u aanvragen, zodat u de kosten niet (helemaal) hoeft voor te schieten. Dit doen we nadat de kosten zijn gemaakt en overleggen dan de nota’s.
Letselschade na hondenbeet? Neem contact met ons op!
Sommige verzekeraars bieden een deal aan, maar we raden u af om daarop in te gaan. U kunt vooraf namelijk niet overzien of u later complicaties krijgt en dus meer kosten maakt. Heeft u letsel opgelopen door een hondenbeet? Of kent u iemand die slachtoffer is en hulp nodig heeft? Schakel zo snel mogelijk onze hulp in. We zijn bereikbaar via 0800 – 667 84 66 (gratis) of via info@nm-letselschade.nl. Bij dringende zaken buiten onze kantoortijden zijn we bereikbaar via 076 – 541 60 20.