Waarom aangifte doen bij een hondenbeet

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit kan ook het geval zijn met een hondenbeet. U loopt rustig door het park en uit het niets wordt u gebeten door een hond. Of u aait de hond van de buren en deze bijt u hierbij per ongeluk. In veel gevallen bent u niet zelf aansprakelijk voor de schade. Waarom aangifte doen bij een hondenbeet? We leggen het u graag uit.

Letselschade melden Contact opnemen

Waarom aangifte doen bij een hondenbeet?

Het doen van aangifte is niet verplicht als u gebeten bent door een hond. Als de eigenaar van de hond verzekerd is tegen dit soort incidenten en er geen discussie bestaat tussen u en de eigenaar is het doen van aangifte niet nodig. In andere gevallen kan het toch raadzaam zijn om wel aangifte te doen. Dit heeft verschillende redenen.

Allereerst kan het zijn dat de eigenaar van de hond ontkent dat de hond u gebeten heeft of aangeeft dat het uw schuld is en niet die van de hond. Ook als de eigenaar niet verzekerd is tegen dit soort incidenten is het moeilijker de schadeclaim af te wikkelen. Daarom staat u sterker als u aangifte heeft gedaan. 

Daarnaast is het verstandig aangifte te doen als u vreest voor uw veiligheid of de veiligheid van anderen gezien de agressiviteit van de hond. De politie is verplicht de aangifte op te nemen. In het Wetboek van Strafrecht en vaak ook in Algemene Plaatselijke Verordeningen is opgenomen dat de burgemeester op kan treden tegen agressieve honden door bijvoorbeeld een muilkorf te verplichten. 

Schade door een hondenbeet

Een incident met een hond is niet altijd uw schuld. Daarom is het belangrijk vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval. De aansprakelijkheid met betrekking tot dieren is geregeld in art. 6:179 Burgerlijk Wetboek. Hierin is geregeld dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij het kort gezegd uw eigen schuld is.

Als de eigenaar aansprakelijk is, is deze ook verplicht de geleden schade te vergoeden. Meer informatie over wat te doen bij een hondenbeet kunt u lezen op onze letselschade hondenbeet pagina.

Hoe doet u aangifte van een hondenbeet?

Een aangifte van een bijtincident doet u bij de politie. U kunt telefonisch contact opnemen met de politie om te bespreken hoe u het beste aangifte doet. Ook kunt u naar het politiebureau gaan. U kunt aangifte doen wanneer er sprake is van een strafbaar feit. Als de politie van mening is dat dit niet het geval is, kunt u nog steeds een melding doen bij de politie en uw gemeente. De politie helpt u met het doen van de aangifte. Het is belangrijk om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, zodat de aangifte zo compleet mogelijk is. Meer informatie over het doen van aangifte vindt u op de website van de politie.

Moet ik aangifte doen?

Twijfelt u of een aangifte nodig is in uw geval? Neem dan contact op met Nostimos. We bespreken de zaak met u en kijken samen wat de beste stap is.

Contact opnemen bij een hondenbeet

Het is verstandig om na een bijtincident een aangifte te doen bij de politie. Op deze manier voorkomt u discussies met de eigenaar van de hond. Ook geldt dat voorkomen beter is dan genezen: met een aangifte kan de burgemeester ingrijpen bij een agressieve hond. Wilt u meer informatie over het doen van een aangifte? Neem dan contact op via 0800 667 84 66 (gratis) of info@nostimos.nl. Buiten kantoortijden zijn we voor spoedgevallen bereikbaar op 076 541 60 20.

Letselschade melden Contact opnemen

Veelgestelde vragen over aangifte hondenbeet

Bij wie moet ik aangifte doen bij een hondenbeet?

Aangifte doet u bij de politie.

Is aangifte verplicht?

Het is niet verplicht aangifte te doen. Het kan wel verstandig zijn in verband met discussies of het agressieve gedrag van de hond.

Wat is het nut van een aangifte?

Wanneer een aangifte is ingediend, kan de burgemeester of politie optreden tegen een agressieve hond.

Wat heb ik nodig om aangifte te doen?

Voor een aangifte is het belangrijk dat u zo veel mogelijk gegevens verzamelt. Denk hierbij aan contactgegevens van de eigenaar van de hond, maar ook aan foto’s van uw wond. Als anderen het bijtincident hebben zien gebeuren, vraag dan of u hun contactgegevens mag noteren.