Wat te doen bij een hondenbeet?

U bent gebeten door een hond. Wat nu? Het eerste waar u zich mee bezighoudt als u gebeten bent door een hond is in veiligheid komen en de wond verzorgen. We raden u aan om naar een arts te gaan als u door een hond gebeten bent. De hondenbeet kan namelijk meer schade veroorzaken dan u denkt. Bij Nostimos helpen we u graag deze schade te vergoeden. 

Letselschade melden Contact opnemen

Eerste hulp bij een hondenbeet

Heeft u letselschade door een hondenbeet? Uw eerste focus bij een hondenbeet moet het verzorgen van de wond zijn. Spoel de wond met lauwwarm water, zodat deze schoon wordt. Gebruik hierbij geen zeep of ander ontsmettingsmiddel. Als de wond erg diep is, moet u een verband of schone doek tegen de wond drukken. We raden u aan om daarna direct naar uw huisarts te gaan, zodat hij of zij naar de wond kan kijken en u eventueel een tetanusprik kan geven.

Ik ben gebeten door een hond, wat nu?

Als u de wond goed heeft verzorgd, kunt u zich focussen op de verdere afhandeling van het incident. Het is hierbij van belang dat u zowel het baasje als de hond identificeert. Enkel als u weet welke hond u gebeten heeft, kunt u immers stappen ondernemen. Noteer dus altijd de gegevens van de eigenaar. Waar mogelijk noteert u ook gegevens van getuigen.

Vraag de hondeneigenaar daarnaast of de hond alle vaccinaties up to date heeft. Dit is van belang voor de behandeling van de wond. Kijk ook of er een risico is op hondsdolheid. Zorg verder ook voor documentatierond uw verwondingen. Dit kan gaan om foto’s, maar ook medische documenten van de schade die u ondervindt. 

Gratis juridische afwikkeling door Nostimos Letselschadedeskundigen

Na het verzamelen van het bewijs is het tijd om juridische stappen te ondernemen. Ook als u er niet uit komt met het verzamelen van bewijs kunt u terecht bij Nostimos. We helpen u dan verder bij het verzamelen. Nostimos helpt u met het aansprakelijk stellen van de baas van de hond. Hierbij wordt een beoordeling gemaakt of er sprake is van aansprakelijkheid en met u doorgenomen wat de geleden schade is. We nemen namens u contact op met de eigenaar van de hond en zorgen voor de juridische afwikkeling.

Ik heb een bijtwond: wie is er aansprakelijk?

De baas van de hond is over het algemeen aansprakelijk voor de schade die het dier heeft gebracht. Vaak is de hondeneigenaar verzekerd voor dergelijke schade. De schade wordt door de verzekeraar gedekt, ook als het gaat om een oppervlakkige hondenbeet. Hierdoor hoeft u zich niet schuldig te voelen over het indienen van een claim, ook als de eigenaar van de hond een bekende van u is. 

Zoals bij veel zaken in het recht zijn hier echter ook uitzonderingen op de hoofdregel. Bij een hondenbeet moet het altijd gaan om een eigen gedraging van de hond. Als een hond opgehitst wordt, hoeft de baas niet altijd aansprakelijk te zijn als de hond iemand bijt. Ook als er sprake is van zelfverdediging is de baas van de bijtende hond niet aansprakelijk. Bij zelfverdediging gaat het om verdediging van de baas door de hond. Hiervoor hoeft de baas de hond geen opdracht te hebben gegeven, ook in het geval van een eigen gedraging van de hond uit noodweer is de baas niet altijd aansprakelijk.

Ik heb een bijtwond: recht op schadevergoeding?

Gebeten worden door een hond houdt niet per definitie in dat u de geleden schade ook vergoed krijgt. Dit hangt onder andere af van de aansprakelijkheid en de omvang van de geleden schade. Daarom is het belangrijk om te testen of u recht heeft op een letselschadevergoeding.

Hondenbeet? Vul hier de letselschadetoets in:

1Stap 1
2Stap 2
3Stap 3

Focus op herstel

Bij Nostimos nemen we u graag de zorgen uit handen als het gaat om de afwikkeling van de schadeclaim, zodat u zich kunt focussen op het herstel. We stellen de eigenaar van de hond aansprakelijk en communiceren met de tegenpartij. Daarnaast geven we u advies over uw schadevergoeding, zodat u het beste resultaat behaalt. Hierbij staan een persoonlijke benadering en goede begeleiding centraal.

Na een hondenbeet kunt u verder nog contact opnemen met een hondentrainer. Het kan namelijk traumatisch zijn om door een hond gebeten te worden. De hondentrainer helpt u bij de verwerking hiervan.

Meer informatie

Bij Nostimos helpen we u graag verder bij de afwikkeling van uw schadeclaim. Wilt u meer informatie of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op via info@nostimos.nl. Ook zijn we telefonisch bereikbaar via 0800 667 84 66. Buiten kantooruren zijn we voor spoedgevallen bereikbaar op 076 541 60 20.

Letselschade melden Contact opnemen