Letselschade door dieren

Letselschade door huisdieren en vee

Nederland telt naar schatting ruim 33 miljoen gezelschapsdieren, waarvan zo’n 2,5 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Hoewel deze dieren over het algemeen de eigenaren veel plezier bezorgen, gebeuren er dagelijks naar schatting ook 500 incidenten met deze dieren. In de meeste gevallen betreft het hondenbeten, maar er zijn ook ongevallen als gevolg van overstekende honden en katten, nadelige gevolgen als gevolg van krabben van katten, incidenten met paarden en in een enkel geval een andersoortig incident met een huisdier. Gelukkig is in verreweg de meeste gevallen de aard van de verwonding te overzien. Maar wat te doen als een incident met een huisdier wel tot serieus letsel leidt?

Aansprakelijkheid huisdieren en vee

Conform de wet is in principe de bezitter, doorgaans eigenaar, van een huisdier en vee aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Het maakt daarbij niet uit of de eigenaar wel of niet aanwezig is tijdens het voorval. Het kan dus gaan om een hond die een hardloper bijt, een overstekende kat die een ongeluk veroorzaakt of een paard die op de manege op hol slaat waardoor de ruiter ten val komt.

Wel zijn er enkele uitzonderingen op deze regel, waardoor het inschakelen van een letselschadedeskundige altijd raadzaam is. Die geeft u gratis advies, maakt een inschatting van de in rekening te brengen kosten en helpt u kosteloos bij het indienen van de schadeclaim.

Gewond geraakt door toedoen van een hond?

In ons land worden naar schatting ieder jaar zo’n 150.000 mensen gebeten door een hond. Naar aanleiding hiervan bezoeken circa 50.000 personen een dokter of ziekenhuis. Ruim een kwart van de slachtoffers zijn kinderen. Doordat zij vaker in hun gezicht worden gebeten zijn bij hen de gevolgen vaak groter. En er is ook vaker sprake van psychische gevolgen, zoals extreem bang zijn voor honden of in algemene zin veel angstiger worden.

Bij een incident met een hond is het dan ook belangrijk om de eigenaar niet alleen aansprakelijk te stellen voor eventuele directe, medische kosten, maar ook voor kosten als gevolg van (tijdelijk) niet of minder kunnen werken en eventuele psychisch leed waarmee u of uw kind wordt geconfronteerd. De eigenaar van de hond of de verzekeraar zullen mogelijk proberen deze kosten te betwisten. Het kosteloos inschakelen van een onze personenschadedeskundigen gespecialiseerd in incidenten met dieren, is dan ook raadzaam.

Gewond geraakt door toedoen van een paard?

Ieder jaar vinden er zo’n 65.000 incidenten met paarden plaats. In ruim 30.000 gevallen zijn de verwondingen zo erg zijn dat een arts of ziekenhuis wordt bezocht. 1.600 incidenten leiden zelfs tot een ziekenhuisopname.

Benieuwd wat te doen als u of uw kind gewond raakt door toedoen van een paard?

Nostimos heeft zich gespecialiseerd in letselschade door paarden en pony’s >>

Wat te doen als u gewond bent geraakt door toedoen van een huisdier?

Om de eigenaar van het huisdier aansprakelijk te kunnen stellen is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie heeft over zowel de eigenaar, het dier en/of het incident. Vraag daarom altijd om de contactgegevens van de eigenaar, zelfs als uw verwondingen op het eerste oog meevallen. Sommige kleine verwondingen kunnen alsnog grote gevolgen hebben. Neem verder altijd foto’s van het dier, een eventuele penning, de situatie en de verwonding(en). Is de eigenaar niet in de buurt, maar zijn er wel getuigen, noteer dan hun gegevens. Het verdient ook aanbeveling om aangifte te doen bij de politie.

Schakel direct onze personenschadedeskundige in voor een kosteloze, soepele afhandeling van uw schadeloosstelling.

Nostimos komt graag – kosteloos – voor u in actie

Benieuwd naar de toegevoegde waarde en persoonlijke werkwijze van Nostimos? Maak dan – geheel vrijblijvend – een afspraak. Door kort uw situatie te schetsen zorgen wij dat de juiste expert spoedig contact met u opneemt voor kosteloos advies of een persoonlijke kennismaking, desgewenst bij u thuis.

U kunt ook gratis bellen naar telefoonnummer 0800-667 84 66.