Letselschade door paarden

Gewond geraakt door een paard of pony?

Paardrijden is een populaire bezigheid. Sportief, buiten, veel variatie en vaak een innige band met het dier. Heel veel mensen genieten hiervan. Maar aan omgang met paarden in het algemeen en paardrijden in het bijzonder zijn ook de nodige risico’s verbonden.

Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks tienduizend ruiters op de Spoedeisende Hulp terechtkomen en dat het in de meeste gevallen gaat om hoofd- en hersenletsels. Het zijn vooral kinderen die op hun hoofd terecht komen bij een val.

“Uit de getallenstudies blijkt dat veertig procent van de ruiters die naar het ziekenhuis moeten, amazones zijn tussen de 10 en 19 jaar oud,” aldus onderzoekster Chantal ten Kate van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. “We waren wel verbaasd dat er zoveel ruiters naar het ziekenhuis moeten. Maar als je het vergelijkt met andere sporten, valt het aantal letselgevallen in de ruitersport nog wel mee. Maar als een ruiter letsel oploopt, is het meteen zwaarder dan de letsels in andere sporten.” (Bron: Horses)

In verreweg de meeste gevallen vallen ruiters op de manege van een paard. Maar ook verwondingen als gevolg van bijten, schoppen of op de voet staan kunnen tot serieus letsel leiden. Daarmee veroorzaakt paardrijden relatief veel incidenten met zware verwondingen, met name aan hoofd en rug. Verwondingen die soms een lange nasleep kunnen hebben. Ondanks dat er op veel maneges een bordje hangt met de mededeling dat ze niet aansprakelijk zijn voor geleden schade, is dit juridisch lang niet altijd correct. Want bij een ongeval door een paarden is de eigenaar – vaak de manege – in beginsel aansprakelijk voor de geleden schade. Wat in zo’n geval belangrijk is, is dat de schade het gevolg moet zijn van de onberekenbaar of onvoorspelbaar gedrag van het paard.

Enkele voorbeelden van onberekenbaar gedrag:

  • Een paard dat plotseling met zijn been naar achteren schopt;
  • Een paard dat op onverklaarbare wijze op hol slaat;
  • Een paard dat bijt;
  • Een paard dat struikelt;
  • Een paard dat schrikt van een startende tractor en plotseling opzij springt.

Het kan dus zinvol zijn om bij letsel door toedoen van bijvoorbeeld een manegepaard een schadeclaim in te dienen. Maar de manege is hiervoor verzekerd, wat betekent dat de verzekeraar van de manege de zaak verder afhandelt.

Door het kosteloos inschakelen van een personenschadedeskundige van Nostimos weet u niet alleen snel of u kans maakt op een vergoeding, maar doordat wij de zaak van u overnemen en dit afhandelen met de verzekering, hoeft u zich tegenover de manege ook niet bezwaard te voelen.

Wat te doen als u gewond bent geraakt door een paard of pony?

Bent u gewond geraakt door een val van een paard of pony, een trap of een bijt zonder dat uw gedrag daar debet aan was? En bent u niet de bezitter van het dier? Dan kunt u de bezitter voor de geleden schade aansprakelijk stellen. Dat kan bijvoorbeeld de manege of de eigenaar van het paard of de pony zijn. Het is daarbij uiteraard wel van belang dat exact kan worden vastgesteld wat er is gebeurd. Een getuigenverklaring is daarbij erg belangrijk.

Brengt uw claim de manege in problemen?

Een manege heeft een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om veilige omgang met paarden en pony’s en het veilig berijden. Verzuimen ze dat op enige wijze, denk daarbij ook aan het beschikbaar stellen van een deugdelijke bodyprotector of cap, dan kunnen ze daar aansprakelijk voor gesteld worden.

Mogelijk voelt het niet goed als u altijd met veel plezier op de manege komt en bij een incident diezelfde manege aansprakelijk stelt. Toch hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. De schade wordt namelijk rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij van de manege afgewikkeld. De verzekering betaalt eventuele kosten uit. In die zin merkt de manege er niets van.

Nostimos komt graag – kosteloos – voor u in actie

Het vaststellen van de aansprakelijkheid kan bij ongevallen met paarden en pony’s een complexe zaak zijn. Het kan moeilijk te bepalen zijn of de gedragingen van de ruiter of begeleider de oorzaak is van het opgelopen letsel of de gedragingen of de eigen energie van het paard.

Onze personenschadedeskundigen zijn zeer goed op de hoogte van de regels en voorwaarden als het gaat om letselschade door paarden en pony’s. Zij kunnen vrij snel beoordelen of het aansprakelijk stellen van een manege in uw geval zinvol is. En dat doen ze zonder u daarvoor kosten in rekening te brengen.

Benieuwd naar de toegevoegde waarde en persoonlijke werkwijze van Nostimos? Maak dan – geheel vrijblijvend – een afspraak. Door kort uw situatie te schetsen zorgen wij dat de juiste expert spoedig contact met u opneemt voor kosteloos advies of een persoonlijke kennismaking, desgewenst bij u thuis.

U kunt ook gratis bellen naar telefoonnummer 085 – 799 3300.

Wat is u overkomen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade

Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.