Terug naar het overzicht

woensdag 2 mei, 2018

Ook struikelen of uitglijden kan tot schade lijden

Bij het oplopen van schade denken we vaak aan grote ongevallen en ernstige gevolgen. Vaak ten onrechte. Want ook kleine schade en gering letsel kan aanleiding zijn voor een vergoeding. Zoals ook het voorval van een struikelende persoon aantoont.

Wat is het geval? Iemand heeft visite, te weten een gast die bij haar thuis op de bank zit. Echter, als de gast van de bank opstaat, struikelt die ongelukkigerwijs over zijn eigen benen. Met als gevolg dat die valt en de glazen salontafel beschadigd raakt. Aangezien de gastvrouw niet schuldig is aan de val, maar wel gedupeerd is, willen ze de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de gast. Met als argument dat terwijl de gast van het bankstel naar het tv-meubel liep, continu naar de linkerkant door het raam keek en praatte over en wees naar de huizen naast het appartementencomplex waar hij op bezoek was. De gast had beter moeten opletten, wat de val mogelijk had kunnen voorkomen. En daarmee de schade aan de salontafel.

De verzekeraar weigert evenwel de schade te vergoeden met als argument dat het struikelen over de eigen voeten geen onrechtmatige daad oplevert.

Bij het voorleggen van dit voorval aan het financiële klachteninstituut Kifid, werd de verzekeraar alsnog in het ongelijk gesteld. De commissie is van oordeel dat er wel degelijk sprake is van een onrechtmatige daad. De gast heeft, door te handelen zoals hij heeft gedaan, onnodig een gevaarlijke situatie gecreëerd. Deze gevaarlijke situatie had eenvoudigweg voorkomen kunnen worden door recht voor zich uit te kijken tijdens het lopen in plaats van continu naar links.

De Kifid-commissie concludeert dat de gedraging van de gast verwijtbaar was. En dat er dus recht op schadevergoeding is. Waarop de vordering van de eiser wordt toegewezen.

Deze uitspraak bewijst dat het verstandig is om bij schade, maar zeker ook bij persoonlijk letsel, waaronder ook kleinere verwondingen, altijd goed is de impact hiervan te bepalen. En te overwegen of het indienen van een schadeloosstelling toch de geleden schade kan verzachten. Bij letselschade nemen wij die inventarisatie graag en kundig van u over.

Bent u zelf slachtoffer van een val, beet of ongeluk? Klein of groot? En benieuwd wat Nostimos voor u kan betekenen? Bel dan gratis met 0800 – 667 84 66.

Of meld uw zaak eenvoudig via het formulier >>

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.