Smartengeld

Recht op smartengeld bij letselschade

Als iemand anders aansprakelijk is voor uw letsel, dan heeft u recht op smartengeld. Maat wat is smartengeld nou precies en hoe bereken je dat?

Smartengeld wordt ook wel immateriële schadevergoeding genoemd. Het gaat hier bijvoorbeeld om pijn, verdriet, angst en verminderde levensvreugde als gevolg van hetgeen u is overkomen of aangedaan. Smartengeld is een erkenning voor dit leed en kan daarmee een positieve bijdrage leveren aan het verwerkingsproces.

Ook bij een korte tijd klachten of beperkingen heeft u recht op smartengeld. De ernst van uw letsel en de duur van uw herstel is wel bepalend voor de hoogte van het smartengeld dat gevorderd kan worden.

Hoe bereken je smartengeld?

Veel slachtoffers zijn benieuwd naar de hoogte van de smartengeldvergoeding waar zij recht op hebben. De hoogte van het smartengeld dat de aansprakelijke partij uiteindelijk dient te vergoeden, is lastig vast te stellen en is afhankelijk van diverse factoren:

  • De ernst van uw letsel
  • De duur van uw herstel
  • Of uw letsel tijdelijk of blijvend is
  • Tijd van inspanning tijdens uw hersteltraject
  • Uw leeftijd
  • De mate van het aanpassen van uw leven
  • De ernst van zichtbare en blijvende littekens

Om een indicatie te geven over de hoogte van het smartengeld is door de ANWB een smartengeldgids ontwikkeld. Hierin staat een verzameling van rechtelijke uitspraken waarin smartengeld is toegewezen, gerubriceerd naar soort letsel. Over het algemeen zijn de toegekende bedragen door rechters in Nederland laag.

Wij kunnen u adviseren over de hoogte van het smartengeld dat u kunt vorderen. Daarvoor hebben wij wel informatie over uw letsel en beperkingen nodig. Wij vragen in veel gevallen medische informatie op en laten die beoordelen door onze medische adviseurs. Mede op basis hiervan kunnen wij als belangenbehartiger de hoogte van het smartengeld bepalen.

Nostimos zal in overleg met u, rekening houdend met bovengenoemde factoren, een zo hoog mogelijke smartengeldvergoeding voor u vorderen bij de aansprakelijke partij.

Benieuwd of u recht heeft op smartengeld?

Of wilt de hulp inschakelen van een letselschade advocaat, bij het verkrijgen van smartengeld? Klik dan op onderstaande knop. Als u kort uw situatie beschrijft zorgen wij dat een van onze personenschadedeskundigen spoedig contact met u opneemt.

Wat is u overkomen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nostimos staat ingeschreven in het Register Letselschade

Dit landelijke keurmerk waarborgt onze onafhankelijkheid en de kwaliteit van onze juridische hulp.