Bent u betrokken geweest bij een ongeval en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan kan dit veel leed veroorzaken, zowel lichamelijk als geestelijk. In Nederland heeft u dan de mogelijkheid om smartengeld te claimen als vergoeding voor uw leed. Maar hoe wordt smartengeld berekend? In dit blog leggen we u graag uit wat smartengeld is, wanneer u er recht op heeft en hoe de hoogte van het smartengeld wordt berekend.
Letselschade melden Contact opnemenWat is smartengeld eigenlijk?
Smartengeld is een vergoeding voor de immateriële schade die u lijdt als gevolg van een ongeval of misdrijf. Het is dus bedoeld om uw leed te erkennen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld:
- Angst
- Beperkingen
- Beschadiging van uw eer of goede naam
- (Chronische) pijn
- Psychisch of lichamelijk letsel
- Verdriet
- Verlies van uw dierbare
- Verlies van levensvreugde
- Vermindering van de kwaliteit van leven
Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan onze pagina over smartengeld.
Wanneer recht op smartengeld?
Bent u slachtoffer geworden van een ongeval en heeft u hierbij lichamelijk en/of geestelijk letsel opgelopen? Dan heeft u wellicht recht op smartengeld. Het is dan wel belangrijk dat er een duidelijk verband is tussen uw letsel en het ongeval. Bovendien moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad van de tegenpartij om in aanmerking te komen voor smartengeld.
Hoogte smartengeld berekenen
De hoogte van het smartengeld hangt af van verschillende factoren. Allereerst kijken we naar de ernst van uw letsel en de blijvende gevolgen. Ook uw leeftijd en de impact van het letsel op het dagelijkse leven spelen hier een rol in. We delen enkele factoren die meespelen bij de hoogte van het smartengeld:
- Blijvende invaliditeit of beperkingen
- De duur dat u in het ziekenhuis heeft gelegen
- De duur van uw revalidatie
- Heeft het letsel invloed op uw werk, studies of beoefenen van uw hobby’s?
- Het aantal medische ingrepen en de ernst ervan
- Uw leeftijd
- Zichtbaarheid van verminking of littekens
Smartengeld voorbeelden
De hoogte van het smartengeld kan sterk variëren. Het bedrag is gebaseerd op uw specifieke omstandigheden. De ernst van uw letsel wordt opgedeeld in deze categorieën:
- Gering letsel
- Licht letsel
- Matig letsel
- Ernstig letsel
- Zwaar letsel
- Zeer zwaar letsel
- Uitzonderlijk zwaar letsel
Het belang van een letselschadebureau als Nostimos
De bedragen en situaties uit de tabel zijn slechts voorbeelden. De hoogte van het smartengeld is afhankelijk van verschillende factoren die komen kijken bij uw specifieke situatie. Dit wordt uiteindelijk bepaald door de rechter of uw letselschade advocaat in samenspraak met de verzekeraar van de aansprakelijke partij.
Omdat niet elke zaak terecht komt bij een rechtbank, is het van belang om een professioneel letselschadebureau in te schakelen. Zo helpen we u vakkundig bij dit proces en verzorgen we de onderhandeling over de hoogte van het smartengeld. Neem contact op met Nostimos Letselschadedeskundigen voor meer informatie. Bel ons via 0800 – 667 84 66 (gratis). Voor spoedgevallen buiten onze reguliere kantoortijden zijn we bereikbaar via 076 – 541 60 20.
De vergoeding voor uw andere schadeposten
Smartengeld is slechts een deel van uw totale schadevergoeding. U mag namelijk ook aanspraak maken op vergoeding van materiële schade, zoals medische kosten, inkomensverlies of benodigde huishoudelijke hulp. Nostimos staat u graag bij en helpt u bij het verhalen van uw totale schadevergoeding. Meld uw letselschade direct online.
Weten waar u recht op heeft?
Vraagt u zich af of u recht heeft op smartengeld? Of wilt u meer weten over hoe smartengeld berekend wordt? Neem dan gerust contact op met Nostimos Letselschadedeskundigen. Onze experts helpen u graag bij het indienen van uw claims en het krijgen van de vergoeding waar u recht op heeft.
Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding