Terug naar het overzicht

dinsdag 20 maart, 2018

Voordelen ‘zwarte doos’ in auto bij afhandeling ongevallen

Dashboard auto black box

Het aantal verkeersongevallen met (zwaar) gewonden en dodelijke afloop is de afgelopen jaren sterk gestegen. Wat jaarlijks resulteert in zo’n 900.000 claims bij verzekeraars en €14 miljard aan schadevergoedingen. Bij ieder ongeval is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van het ongeluk is geweest. Het kan dan gaan om gemaakte fouten door een bestuurder, maar ook kunnen zaken als een technische storing, een glad of kapot wegdek een rol spelen. Belangrijk om te kunnen bepalen wie er eventueel als schuldige aangewezen kan worden. Momenteel maakt de politie vooral gebruik van sporenonderzoek en getuigenverhoren. Vaak een tijdrovend en moeizaam traject, aangezien een bestuurder die een fout heeft gemaakt niet snel zijn fout zal toegeven en het voor getuigen ook vaak moeilijk in te schatten is hoe hard er bijvoorbeeld is gereden.

Een deel van de oplossing ligt in een ‘event data recorder’ (EDR), enigszins te vergelijken met de zwarte doos van een vliegtuig. De EDR registreert onder meer de snelheid waarmee wordt gereden, het remgedrag en het gebruik van de gordel. Steeds meer nieuwe auto’s zijn al voorzien van een dergelijk systeem. Nadeel is evenwel dat niet de eigenaar van de auto eigenaar is van deze data, maar de fabrikant zelf. Zij willen deze data het liefst tegen betaling beschikbaar stellen aan onder meer verzekeraars.

Hoewel het Verbond van Verzekeraars graag ziet dat deze ‘zwarte doos’ verplicht gesteld wordt, pleiten ze er ook voor dat de verkregen data beschikbaar komen voor een onafhankelijke, niet-commerciële instantie. Alleen dan zal er op de juiste wijze gebruik gemaakt worden van de data, wat de afhandeling van een ongeluk versnelt, het aanwijzen van een eventuele schuldige betrouwbaarder maakt, de schadevergoeding beter en sneller kan worden vastgesteld en verzekeringsfraude kan worden voorkomen.

Meer weten over de visie van het Verbond van Verzekeraars op de EDR?

Benieuwd wat Nostimos voor u kan betekenen bij de afhandeling van een verkeersongeval?

Uw letselschade zaak met Nostimos bespreken? Bel dan gratis met 0800 – 667 84 66 of maak gebruik van het contactformulier

Naar de overige nieuwsberichten

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.