Terug naar het overzicht

vrijdag 16 maart, 2018

Gewond door een ongeval met een paard. Wie is aansprakelijk?

foto hoofd van een bruin paard

Paardrijden is een populaire bezigheid. Sportief, buiten, veel variatie en vaak een innige band met het dier. Vooral veel kinderen genieten hiervan. Maar aan omgang met paarden in het algemeen en paardrijden in het bijzonder zijn ook de nodige risico’s verbonden. Jaarlijks belanden rond de 9.900 personen op de spoedeisende hulp na een ongeval met een paard. Waarvan er gemiddeld zo’n 70 personen ernstig hersenletsel oplopen.

Is het de vraag wie voor een ongeval met een paard aansprakelijk is? Conform artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek is in de basis de eigenaar/bezitter van het paard verantwoordelijk voor de gedragingen van het dier. Dus gebeurt het ongeval met een paard of pony van de manege, dan kan het slachtoffer de eigenaar van de manege aansprakelijk stellen. Een beperking van dit artikel is evenwel dat het ongeval het gevolg moet zijn van “eigen energie” of “onberekenbaar element”van het paard. We hebben het dan over onder meer onverwacht bokken, op hol slaan, bijten en  schoppen. De ruiter of begeleider heeft het dier niet aangezet of uitgedaagd om gevaarlijk te handelen.

Het vaststellen van de aansprakelijkheid is bij ongevallen met paarden doorgaans een complexe zaak. Het is vaak moeilijk te bepalen of de gedragingen van de ruiter of begeleider de oorzaak is van het opgelopen letsel of de gedragingen, de eigen energie van het paard.

Uitgangspunt van de Hoge Raad is dat risicoaanvaarding niet past in ons rechtssysteem. Dus vrijwillige omgang met of het vrijwillig berijden van een paard maakt deze persoon niet automatisch verantwoordelijk voor een eventueel ongeluk en bijbehorend letsel.  

Toch gaat een ruiter of begeleider niet op voorhand vrijuit als het gaat om opgelopen letsel. De vraag hierbij is of de eigenaar dan wel de ruiter onzorgvuldigheid kan worden verweten wat het ongeval tot gevolg had. Gebeurt een ongeval tijdens een paardrijles, dan wordt onderzocht of de begeleiding adequaat was en de instructies juist. Ook wordt gekeken of de manege een paard of pony aan de ruiter heeft toegewezen dat aansluit bij zijn of haar leeftijd en ervaring. En mocht er sprake zijn van het berijden van een paard zonder toestemming, dan wordt de ruiter sowieso deels eigen schuld verweten.

Concluderend kunnen we stellen dat, zeker als er sprake is van paardrijles op een manege, die laatste een belangrijke verantwoordelijkheid heeft als het gaat om veilige omgang met paarden en het veilig berijden. En dat het bij een ongeval met een paard of pony met letsel als gevolg altijd zinvol is om de eigenaar/bezitter van het dier (deels) aansprakelijk te stellen.

Meer informatie rondom schadetoekenning bij ongevallen met paarden >>

Benieuwd wat Nostimos voor u kan betekenen bij letsel door dieren >>

Uw letselschade zaak met Nostimos bespreken? Bel dan gratis met 085 – 799 3300 of maak gebruik van het contactformulier >>

Naar de overige nieuwsberichten >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.