“Na tegenslagen het leven op de rit met de juiste begeleiding”
Op woensdag 3 juli 2019 vond de vierde kennissessie van Nostimos plaats, deze keer in de Gift City in Zwolle.
Sander Brand, regiomanager Nostimos Noord heet iedereen welkom. Hij vertelt kort over het concept van de Gift City, dat aansluit bij het thema van de kennissessie.
De Gift City
De Gift City is een particulier initiatief van een paar ondernemers met een sociaal hart die een plek hebben gecreëerd voor mensen met een afstand tot de samenleving. Mensen die na heftige situaties hun leven weer op de rit moeten krijgen, werken samen met sterke vrijwilligers in de keuken van het City Café, in de Twinkelwinkel en de Meubelloods. Denk aan mensen die hebben moeten vluchten voor huiselijk geweld, die dak-/thuisloos zijn geweest, statushouders die moeten inburgeren, maar ook mensen die een burn-out of ongeval is overkomen. Bij binnenkomst vraagt de Gift City niet aan mensen wat hun geschiedenis is, wel wat hun talenten zijn. In hun eigen tempo en in alle rust kunnen ze wennen aan ritme en werk en zo weer gaan geloven in wat ze kunnen. Hierdoor is het concept succesvol: sinds 2015 zijn er al 108 mensen uitgestroomd naar duurzaam betaald werk. www.degiftcity.nl
Nostimos Letselschadedeskundigen
Gert-Jan Mijnen, algemeen directeur van Nostimos, schetst vervolgens wat Nostimos Letselschadedeskundigen kenmerkt. Het eerste is volledige transparantie met betrekking tot de kosten. Helaas is er heden ten dage steeds meer kaf tussen het koren, bijvoorbeeld partijen die zich opwerpen als belangenbehartiger en die soms wel 35% van de schadevergoeding van slachtoffers in eigen zak steken als honorarium. Nostimos is daarom ingeschreven bij de vakregisters (register letselschade) en de medewerkers halen hun PE-punten. Ook stuurt Nostimos geen factuur naar de cliënt, de kosten van onze dienstverlening brengen we ten laste van de tegenpartij.
Nostimos gelooft verder in de kracht van persoonlijke benadering. Als slachtoffer kom je direct in contact met de schaderegelaar die jouw schadezaak behandelt en deze bezoekt je, desgewenst, thuis. Met acht fysieke vestigingen in Nederland (Zwolle, Sneek, Groningen, Almere, Den Haag, Nijmegen, Breda en Geleen) is er altijd een kantoor in de regio dat de eigen taal van de mensen spreekt.
Nostimos is gespecialiseerd in letsel door verkeersongevallen, bedrijfsongevallen, gebrekkige opstallen, hondenbeten, maar ook paardrijongevallen. Daarnaast is er in kantoor Zwolle een Poolse afdeling gevestigd, die Poolse slachtoffers vanuit heel Nederland helpt.
www.nostimos-letselschadedeskundigen.nl/home-intermediairs/
Een goed SVI-advies
Letselschade kan gedekt zijn op een Schade Verzekering voor Inzittenden. In de praktijk blijkt echter de ene SVI niet de andere te zijn, er zijn beperkingen in looptijd van schadevergoedingen, uitsluitingen van schadeposten en maximering van bedragen. Hierdoor kun je als slachtoffer achter het net vissen, terwijl je dacht dat je goed verzekerd was.
Nostimos heeft daarom eigen onderzoek gedaan naar de verschillen tussen SVI’s door alle polisvoorwaarden met elkaar te vergelijken en heeft dit opgenomen in een (intern) boekje. Omdat Nostimos graag meedenkt met adviseurs hoe we samen het proces van letselschade kunnen verbeteren, stelt Nostimos dit boekje voor de aanwezigen van deze kennissessie beschikbaar.
Ed Bijman
De eerste spreker van deze kennissessie is Ed Bijman. Eind jaren ‘80 richtte hij met vier medestudenten ‘Heren 5’ architecten op. In 2010 was het een bureau met meer dan twintig medewerkers en was de opdrachtenportefeuille zeer breed; van kleinschalige woningbouw tot complexe meervoudige opdrachten.
In 2010 sloeg het noodlot toe: hij liep door een bedrijfsongeval een dwarslaesie op waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. Bijman vertelt hoe het revalideren, de letselschadezaak en het re-integreren een heel proces is geweest. Na de revalidatie probeerde hij de draad weer op te pakken bij zijn bureau. Gaandeweg, door goede begeleiding van onder andere een arbeidsdeskundige en een coach, ontdekte hij dat het niet meer kunnen lopen maar het topje van de ijsberg was en dat hij ook zijn verminderde inzetbaarheid door zenuwpijn, vermoeidheid etc. moest accepteren.
Mede hierdoor besloot Bijman het roer om te gooien, te stoppen bij Heren 5 architecten, en voor zichzelf te beginnen. Nog steeds als architect, maar nu in rolstoelarchitectuur: ontwerpoplossingen voor mensen met een beperking die naast functioneel, ook mooi zijn. Hij koppelt zijn ervaring als architect aan de ervaring die hij heeft als rolstoeler. Dit op kleine schaal (particuliere woningaanpassingen), maar ook op grotere schaal voor zorginstellingen. Bijman liet een voorbeeld zien van een woning die hij zo heeft aangepast op maat voor een rolstoelgebruiker, dat het aantal zorgmomenten per dag is teruggelopen van tien naar drie. Ed Bijman is ook als adviseur / ontwerper betrokken bij letselschadezaken. Naast de opdrachten voor rolstoelarchitectuur ontwerpt hij woonarken voor particulieren. www.edbijman.nl
Ferry Zandvliet
Het wordt muisstil in de zaal als Ferry Zandvliet vertelt over zijn ervaringen als slachtoffer van de aanslag van drie IS-terroristen op 13 november 2015 in het Bataclantheater in Parijs. Hij zag hoe twee mensen links en rechts van hem werden doodgeschoten. Hij kon zelf gelukkig ongedeerd ontkomen via de nooduitgang. Er werden in het theater 89 mensen gedood en er raakten driehonderd mensen gewond.
Er was geen directe slachtofferhulp voor Zandvliet, wel diverse Parijzenaars die hulp boden. De Nederlandse ambassade bood geen directe hulp, ze wisten niet wat ze ermee aan moesten. Ook hulpverleners waren er niet doordat er geen gegevens vrij mogen worden gegeven om slachtoffers te bereiken, terwijl journalisten wel vrije toegang hebben tot slachtoffers. Zandvliet en zijn vrienden (die het gelukkig ook overleefd hebben) vertelden een paar dagen later hun verhaal bij RTL Late Night en deden een oproep tot hulp, hierna kwam slachtofferhulp gelukkig wel op gang, maar veel ervaring met terrorisme was er niet. Zo ontdekte Zandvliet pas in een later stadium bij toeval dat hij nog recht had op een schadevergoeding.
Na de aanslag ontwikkelde Zandvliet chronische slapeloosheid, angsten e.d. en zelfs na twee jaar ontstonden forse PTSS-problemen. Toch heeft hij niet de weg gekozen van boosheid en verharding, zoals vluchtelingenhaat. Al een week later bezocht hij weer een concert en hij zocht op den duur de vader van één van de terroristen op en werd daar vrienden mee. Hij richtte een lotgenotengroep op voor slachtoffers van terrorisme en hij heeft stappen ondernomen om de begeleiding van slachtoffers te verbeteren. Zandvliet pleit voor traumaspecialisten die direct ingeschakeld worden bij een aanslag. Zandvliet gaf aan dat zijn leven verrijkt is door zijn boosheid los te laten en de angst niet te laten overheersen. Wat er ook gebeurt, er is altijd iets positiefs te bedenken. Deze boodschap geeft hij in lezingen overal aan mensen mee, zelfs in de Verenigde Staten. www.ferryzandvliet.nl
Conclusie
De gemene deler van vandaag is dat het essentieel is om uit de slachtofferrol te stappen. Dat kan alleen door los te laten en vooruit te kijken. Goede begeleiding in dit proces om je leven weer op de rit krijgen, is daarbij essentieel.
Afsluiting van de kennissessie
Genoeg gespreksstof dus! Tijdens het smakelijke buffet, dat werd gekookt en geserveerd door de vrijwilligers van de Gift City, werd er uitgebreid nagepraat door de aanwezigen, de sprekers en de medewerkers van Nostimos. Kortom: het was een geslaagde middag en avond.