Terug naar het overzicht

dinsdag 6 september, 2022

Letselschade opgelopen op een festival

De zomer is de tijd van feestjes, late avonden met een drankje en muziek. Het festivalseizoen draagt een ambiance van onbezorgd genieten met zich mee. Maar ook op festivals bestaat er een kans op ongevallen met letselschade. Bijvoorbeeld als u struikelt over een bundel snoeren of gewond raakt door een gebrekkig hek. Maar ook als u in de verdrukking raakt of onder de voet gelopen wordt bij een optreden. Wat moet u doen als u letselschade oploopt tijdens een festival en wie is er aansprakelijk? U leest er hier meer over.

Zorgplicht van de organisator

Uiteraard is de aansprakelijkheid bij letselschade op een festival afhankelijk van wat er voorgevallen is. Volgens de Nederlandse Wet heeft de organisator van het festival een zorgplicht. Hij moet ervoor zorgen dat het evenement veilig verloopt voor de artiesten, crew en bezoekers. Zo is er weinig twijfel over de aansprakelijkheid als er een podiumlamp losraakt en op uw hoofd valt.

Ook als er op het festival activiteiten plaatsvinden waarbij apparatuur of andere materialen gebruikt worden, gelden er veiligheidsvoorschriften die onder de zorgplicht vallen. Maar niet in elke situatie is het zo’n duidelijke case.

Eigen verantwoordelijkheid

Het is natuurlijk niet zo dat alle letselschade die op een festival plaatsvindt, te wijten is aan de organisatie. Als bezoeker heeft u ook een eigen verantwoordelijkheid om goed op uzelf te passen. Als door de tegenpartij kan worden aangetoond dat de schade ontstaan is door uw eigen handelen en daarmee uw eigen schuld is, dan krijgt u minder of zelfs geen schadevergoeding. Dit is opgenomen in Artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek.

Het Kelderluik-arrest: schending van de zorgplicht

In situaties met letselschade op een evenement of feest verwijst men vaak naar het Kelderluik-arrest uit 1965. Hierbij liep een bezoeker van een café ernstige verwondingen op na een val door een kelderluik dat opengelaten was door een leverancier. Uiteindelijk stelde de Hoge Raad dat de omstandigheden cruciaal zijn voor het vaststellen van de aansprakelijkheid. Aan de hand van de onderstaande criteria wordt bepaald of de organisatie de zorgplicht geschonden heeft:

  • Hoe aannemelijk is het dat de bezoeker niet oplet en onvoorzichtig is?
  • Hoe groot is de kans dat hierdoor een ongeval ontstaat?
  • Wat is de ernst van de mogelijke gevolgen hiervan?
  • Waren er veiligheidsmaatregelen mogelijk en hoe bezwaarlijk was het om deze te nemen?

Aan de hand van deze criteria kan een letselschade advocaat of jurist voor u onderzoeken of u uw schade kunt verhalen op de organisatie.

Disclaimer over de aansprakelijkheid bij letsel op een festival

Veel festivals en andere evenementen hebben in de algemene voorwaarden of huisregels een disclaimer opgenomen waarin de organisatie zichzelf vrijstelt van aansprakelijkheid in geval van opgelopen letsel. Met een dergelijke clausule proberen organisaties van festivals afstand te doen van hun verantwoordelijkheid voor letselschade. Als de zorgplicht geschonden wordt, blijft de organisator van het event echter altijd aansprakelijk en kunt u alsnog een schadevergoeding claimen. Een dergelijke disclaimer is dan niet rechtsgeldig.

Hulp nodig bij uw zaak?

Kort samengevat: als de organisator van het evenement uw letselschade had kunnen voorkomen, maar hier nalatig in geweest is, dan is er sprake van een onrechtmatige daad. De festivalorganisatie is dan aansprakelijk en u heeft recht op een schadevergoeding.

Hulp nodig bij het claimen van uw schade? Schakel een van de betrokken letselschade juristen van Nostimos in, zodat u sterker staat in uw zaak. Via de onderstaande buttons meldt u uw schade of checkt u of u recht heeft op een schadevergoeding.

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.