Terug naar het overzicht

dinsdag 22 augustus, 2023

Verkeersongeval door fout van voetganger

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt niet anders in het verkeer. Een verkeersongeval door de fout van een voetganger ligt juridisch vaak gevoelig. De voetganger wordt namelijk in beginsel beschermd door het Nederlandse recht, omdat hij in een zwakkere positie is dan een bestuurder. Maar hoe zit het als de voetganger het ongeval heeft veroorzaakt? Dat en meer leggen we u graag uit.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Verkeersongeval veroorzaakt door een voetganger

Doordat een auto de grotere deelnemer in het verkeer is, wordt de bestuurder vaak aangewezen als schuldige aan een ongeval. Toch kan het ook zijn dat de voetganger een ongeval veroorzaakt heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voetganger die de weg oversteekt zonder te kijken. Ook als een voetganger tegen een stilstaand voertuig aanloopt of valt, is er sprake van schade veroorzaakt door een voetganger. Hier vindt u meer informatie over letselschade na een verkeersongeval.

Wie is aansprakelijk?

De Wegenverkeerswet is duidelijk in zijn oordeel wie aansprakelijk is voor de schade. In artikel 185 Wegenverkeerswet staat dat de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig voor minimaal 50% van de schade aansprakelijk is. Dit laat echter enige ruimte. Of de bestuurder voor de helft of voor het hele bedrag aansprakelijk is, hangt af van de mate waarin de voetganger het ongeval heeft veroorzaakt.

Als de voetganger bijvoorbeeld oversteekt zonder te kijken, is het deels aan zijn eigen schuld te wijten dat het ongeval is veroorzaakt. Daarnaast is de bestuurder van het motorrijtuig niet aansprakelijk als er sprake is van overmacht. Overmacht wordt niet snel aangenomen. Onder overmacht geldt ook de situatie dat het ongeval is veroorzaakt door iemand voor wie de eigenaar van het voertuig niet aansprakelijk is. Denk hierbij aan de situatie dat een auto gestolen is en hier vervolgens een ongeval mee gebeurt. 

Verkeersongeval tussen voetganger en fietser

Een fietser wordt wettelijk gezien als een bestuurder. Toch is de bepaling van artikel 185 Wegenverkeerswet niet van toepassing op een fietser. Dit komt doordat de bepaling betrekking heeft op gemotoriseerde voertuigen.

Hoe zit het in dat geval als een fietser en een voetganger betrokken raken bij een verkeersongeval? Omdat een fietser en voetganger allebei als zwakke deelnemer in het verkeer worden gezien, hebben zij gelijke rechten en plichten. Hierdoor wordt teruggevallen op het reguliere letselschaderecht en de onrechtmatige daad.

Gaat het echter om een speed-pedelec, dan is er wel sprake van een gemotoriseerd voertuig. Hierdoor geldt de standaardregel van artikel 185 Wegenverkeerswet die voorschrijft dat de bestuurder voor minimaal 50% van de schade aansprakelijk is. 

Uw rechten en plichten

Na een ongeval is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Wissel contactgegevens uit met de voetganger voor de verdere afwikkeling. Zorg daarnaast dat u goede documentatie van het ongeval heeft, zoals foto’s, een ingevuld schadeformulier en mogelijk contactgegevens van getuigen.

Als u de situatie niet vertrouwt, neemt u contact op met de politie. Neem daarnaast zo snel mogelijk contact op met Nostimos, zodat we u verder kunnen helpen bij de afwikkeling. 

Meer informatie

Bent u betrokken bij een ongeval met een voetganger en zoekt u hulp? Of wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. We voorzien u graag van meer informatie en persoonlijk advies. U kunt contact met ons opnemen via 0800 – 667 84 66 (gratis) of via info@nostimos.nl. Buiten kantoortijden zijn we voor spoedgevallen te bereiken op 076 – 541 60 20.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.