In mijn blog van 23 januari 2023 ging ik in op een schadepost waar in de letselschadepraktijk veel discussie over blijft bestaan, namelijk die van inkomsten uit zwart werk. De Hoge Raad liet zich meer dan 20 jaar geleden al uit over de vraag of dat het verlies van zwarte inkomsten kan meegenomen bij de begroting van de letselschadevergoeding. Ons hoogste rechtscollege oordeelde toen dat dit verlies wél voor vergoeding in aanmerking kan komen, maar de verloren zwarte inkomsten dienen volgens de Hoge Raad dan wel te worden verminderd met de belasting en premie die hadden moeten worden afgedragen.
Ondanks de duidelijke uitspraak van de Hoge Raad is het kennelijk toch niet voor iedereen klip en klaar. In de literatuur en bijvoorbeeld door de rechtbank Noord-Holland is namelijk uiteengezet waarom het verlies van zwarte inkomsten juist niet behoort te worden vergoed. Gelukkig is in de lagere rechtspraak toch veelal het standpunt van de Hoge Raad over het vergoeden van inkomsten uit zwart werk gevolgd.
In mijn blog van 23 januari 2023 ging ik in op een toen recent gepubliceerde uitspraak van het gerechtshof Den Haag. Het gerechtshof Den Haag beantwoordde de vraag of dat het verlies van zwarte inkomsten voor vergoeding in aanmerking komt, bevestigend. De in die procedure betrokken verzekeraar kon zich hier niet in vinden en deze verzekeraar heeft tegen de uitspraak cassatie ingesteld. De kwestie wordt dan voorgelegd aan de Hoge Raad. De Hoge Raad heeft onlangs een oordeel geveld. Hieronder ga ik op dat oordeel in.
Volgens de Hoge Raad kan bij de begroting van de schade rekening worden gehouden met inkomsten uit zwart werk van voor het ongeval voor zover het gaat om werkzaamheden die op zichzelf rechtmatig zijn. Bij onrechtmatige werkzaamheden kan bijvoorbeeld worden gedacht aan drugshandel. Daarnaast moet, zo overweegt de Hoge Raad verder, worden beoordeeld of en zo ja, in welke omvang het slachtoffer in de situatie waarin het ongeval wordt weggedacht de werkzaamheden zou hebben verricht of ter vervanging daarvan andere werkzaamheden zou hebben verricht.
De stelplicht en de bewijslast in verband met het bestaan en de omvang van de schade rusten overigens wel op het slachtoffer, maar hieraan mogen geen hoge eisen worden gesteld. Tot slot overweegt ons hoogste rechtscollege nog dat gekeken moet worden naar het netto-inkomen. Een en ander dient dus te worden verminderd met de belasting en premie die hadden moeten worden afgedragen.
De Hoge Raad heeft hiermee aldus bevestigd dat verlies van zwarte inkomsten kan worden meegenomen in de begroting van de letselschadevergoeding. Ik ga ervan uit dat dit in de toekomst dan ook geen punt van discussie meer zal zijn.
Heeft u door een ongeval lichamelijk en/of geestelijk letsel heeft opgelopen en wenst u hulp bij het verhalen van uw schade, zoals het verlies van zwarte inkomsten? Neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op via 0800 667 84 66 of via info@nm-letselschade.nl. Met de juiste kennis en ervaring helpen wij u graag verder.
Dit blog is geschreven door mr. E.W. (Elise) van Kempen, werkzaam bij NostimosMooyman.