Terug naar het overzicht

vrijdag 31 maart, 2023

Gordelkorting: de discussie tussen verantwoordelijkheid en compensatie

Stel dat u betrokken bent geweest bij een verkeersongeval en hierbij gewond bent geraakt. Het is al erg genoeg dat u hierdoor letsel heeft opgelopen, maar het brengt ook een financiële tegenvaller met zich mee. In Nederland geldt namelijk een regeling die bekend staat als de gordelkorting. Maar wat betekent dit en wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers van verkeersongevallen? In dit blog gaan we hier dieper op in. Zo weet u aan het einde precies waar u aan toe bent en waarbij we u kunnen helpen.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Wat is gordelkorting?

Het woord ‘gordelkorting’ klinkt op het eerste gezicht positief, maar helaas brengt het alleen negatieve gevolgen met zich mee. Gordelkorting is namelijk een vermindering van letselschadevergoeding als het slachtoffer tijdens het verkeersongeval geen gordel droeg. Deze regeling wordt toegepast door verzekeringsmaatschappijen.

Waarom bestaat de gordelkorting regeling?

Gordelkorting houdt in dat u als slachtoffer minder letselschadevergoeding ontvangt, dan als u wel een gordel had gedragen tijdens het ongeval. De reden voor deze regeling is dat het niet dragen van een gordel leidt tot ernstiger letsel, waardoor de totale schade ook groter is. De reden achter deze gordelkorting is dus dat u deels verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontstaan van meer letsel en dat dit ook ten nadele komt van de totale letselschadevergoeding.

Het belang van het dragen van een gordel

Een autogordel dragen is van cruciaal belang voor de veiligheid van u en uw passagiers. Als u namelijk een gordel om heeft tijdens een verkeersongeluk, vergroot de kans dat u een ongeluk overleeft met 40%. Het dragen van een gordel kan dus echt het verschil maken tussen leven en dood. Zorg er daarom voor dat u een gordel draagt en dat uw passagiers dit ook doen. Mocht u onverhoopt geen gordel hebben gedragen tijdens het ongeluk, dan is het belangrijk om te weten hoe de gordelkorting regeling van invloed kan zijn op uw letselschadevergoeding.

Wanneer wel of geen gordelkorting?

Gordelkorting is een opvallende regeling, omdat het mensen benadeelt die al slachtoffer zijn geworden van het verkeersongeval. Helaas is het niet altijd mogelijk om de ernst van het letsel te voorspellen. Bovendien kan het dragen van een gordel in sommige gevallen juist leiden tot meer letsel, bijvoorbeeld als de gordel niet goed is afgesteld of als het slachtoffer tegen een scherp voorwerp wordt gedrukt.

Er zijn ook situaties waarin de gordelkorting niet wordt toegepast, bijvoorbeeld als het slachtoffer zelf geen schuld heeft aan het ongeval of als er sprake is van overmacht. Daarnaast kan de hoogte van de korting variëren per verzekeraar en per situatie, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Om in aanmerking te komen voor dekking van de ongevallen inzittendenverzekering (OIV), is het een vereiste dat de inzittenden een gordel dragen.

Neem contact op met Nostimos Letselschadedeskundigen

Ons letselschadebureau bestaat uit een groot team van experts. We begrijpen de complexiteit van de gordelkorting regeling, waardoor we u goed kunnen adviseren en bijstaan in uw zaak.

Heeft u vragen over dit onderwerp of bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Neem dan direct contact met ons op. Ons team staat al voor u klaar. We zijn het makkelijkste te bereiken via 0800 – 667 84 66 (gratis). Bij spoedgevallen zijn we bereikbaar via 076 – 541 60 20.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.