Terug naar het overzicht

vrijdag 21 april, 2023

Kinderen als slachtoffer of veroorzaker van letselschade

Als ouder wilt u natuurlijk het beste voor uw kinderen. Daarom doet u er alles aan om ervoor te zorgen dat ze veilig en gezond opgroeien. Maar soms kunnen kinderen betrokken raken bij ongevallen en hierdoor letselschade oplopen of veroorzaken bij anderen. In dit blog leest u alles over letselschade bij kinderen en hoe Nostimos Letselschadedeskundigen u helpt bij elke stap van het proces.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Letselschade bij kinderen

Een ongeval zit vaak in een klein hoekje en helaas is dit niet altijd te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een vervelende valpartij op het schoolplein. Kinderen spelen vaak actief en kunnen in hun enthousiasme uit bomen vallen of van speeltoestellen glijden. Ouders, verzorgers of begeleiders dienen daarom ook toezicht houden op kinderen tijdens het spelen en hen aanmoedigen om voorzichtig te zijn. Mocht uw kind onverhoopt toch iets komen, dan staan ze in een bijzondere positie bij:

  • Het aansprakelijkheidsrecht
  • De letselschaderegeling
  • Het schadevergoedingsrecht

Uw kind als schadeveroorzaker

Kinderen kunnen soms onbedoeld letselschade veroorzaken aan anderen. Dit is natuurlijk erg vervelend. Volgens het aansprakelijkheidsrecht zijn ouders of verzorgers aansprakelijk voor de daden van hun kinderen tot en met de leeftijd van 13 jaar. Is uw kind 14 of 15 jaar? Ook dan kunt u als ouder of verzorger aansprakelijk zijn.

Zodra uw kind 16 jaar of ouder is, dan ligt de aansprakelijkheid van de gemaakte letselschade bij het kind zelf. Als uw kind letselschade heeft veroorzaakt, dan helpt Nostimos Letselschadedeskundigen u bij het afhandelen van de claim.

Letselschade opgelopen door een ander

Het is ook mogelijk dat uw kind zelf letselschade oploopt door een ander kind. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze betrokken zijn bij een vechtpartij op school of als iemand anders hem of haar per ongeluk pijn doet tijdens het spelen. In deze situaties is het belangrijk om te begrijpen dat kinderen nog steeds in ontwikkeling zijn en moeten leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met anderen kunnen omgaan. Als uw kind letselschade heeft opgelopen, dan kan Nostimos Letselschadedeskundigen u helpen bij het krijgen van de vergoeding waar uw kind recht op heeft.

Letselschade kind: de gevolgen op langere termijn

Een kapotte bril, afgebroken tand of gescheurde kleding is zo veroorzaakt. Maar het kan voorkomen dat de psychische of fysieke gevolgen later pas écht zichtbaar zijn. Zelfs als de dokter de diagnose heeft gesteld en uw kind behandeld is, kunnen de gevolgen van het ongeval nog onbekend blijven. Op latere leeftijd kunnen er nog onverwachte schade of complicaties optreden.

Een ongeluk of ongeval kan dus een enorme impact hebben op het leven van uw kind. Kinderen zitten namelijk nog volop in hun ontwikkeling en de gevolgen op de langere termijn zijn vaak moeilijk te voorspellen. Als uw kind letselschade heeft opgelopen door de schuld van een ander, is het verstandig om de zaak niet te snel definitief te sluiten. Nostimos Letselschadedeskundigen helpt u bij het beoordelen van de volledige omvang van de schade en het claimen van een passende vergoeding.

Wie is er verantwoordelijk voor het letsel?

Het aansprakelijkheidsrecht stelt dat de veroorzaker de letselschade moet vergoeden. Stel dat uw kind letsel oploopt doordat hij of zij een gebrekkig speeltoestel gebruikt op de speelplaats van de kinderopvang, dan kan de kinderopvang aansprakelijk zijn voor de letselschade van uw kind.

Krijgt uw kind van 13 jaar of jonger een ongeval in het verkeer? Dan is de bestuurder van het motorvoertuig meestal volledig aansprakelijk voor de door uw kind opgelopen schade. Hierbij kunt u denken aan:

  • Automobilisten
  • Brommerrijders
  • Buschauffeurs
  • Motorrijders
  • Scooterrijders

Het kan soms lastig zijn om te bepalen wie er verantwoordelijk is voor het letsel en hoe u een schadevergoeding kunt claimen. Ook omdat de leeftijd hier een rol in speelt. Daarom is het verstandig om hierover contact op te nemen met Nostimos Letselschadedeskundigen. Ons team helpt ouders bij het bepalen van de aansprakelijkheid en het verzamelen van bewijsmateriaal. We bieden ook ondersteuning bij het berekenen van de financiële schade die is geleden als gevolg van het letsel en het onderhandelen over een passende schadevergoeding.

Schadevergoeding bij letselschade kind: de BEM-clausule

Is de andere partij aansprakelijk gesteld voor de geleden schade? En is de schade meer dan € 700,-? Dan wordt de schadevergoeding en het smartengeld overgemaakt naar een geblokkeerde rekening. Deze rekening beschikt over een BEM-clausule dat staat voor “Beschikking Eigen Middelen”. De rekening staat op naam van uw kind en wordt pas beschikbaar als hij of zij 18 jaar is geworden. U kunt hier als ouder dus niet geld van opnemen. Dit kan alleen met toestemming van de rechter of als u kosten dient te betalen die het directe gevolg zijn van het opgelopen letsel.

Ons letselschadebureau helpt u graag!

Voor meer informatie, advies of hulp bij letselschade kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Er staat een specialistisch team voor u klaar dat u graag verder helpt. We zijn telefonisch bereikbaar via 0800 – 667 84 66 (gratis) of via info@nostimos.nl. Buiten onze reguliere kantoortijden zijn we bij spoed bereikbaar via 076 – 541 60 20.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.