Terug naar het overzicht

dinsdag 13 september, 2022

Dader verkeersongeval onbekend? Toch een schadevergoeding!

Als u het slachtoffer bent geworden van een verkeersongeval, is het logisch dat u de schade wilt verhalen op de veroorzaker van het ongeluk. Een letselschade advocaat of letselschade jurist helpt u bij het claimen van een schadevergoeding. Maar hoe zit het met de vergoeding als de dader is doorgereden? We vertellen u er graag meer over.

Geen gegevens van de aansprakelijke partij

Als de dader van het ongeval is doorgereden, zorgt dit uiteraard voor een gevoel van ongeloof, boosheid en zelfs wanhoop bij u als slachtoffer. Niet alleen zit u met letselschade, u heeft ook nog eens geen gegevens van degene die aansprakelijk is. Bovendien kunt u met verschillende schadeposten te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan materiële schade, medische kosten, reiskosten, inkomstenverlies en immateriële schade. Om deze reden is het verstandig om te proberen te achterhalen wie de dader is. Noteer eventuele getuigen en het kenteken. Lukt dit niet, dan is er gelukkig het Waarborgfonds Motorverkeer.

Het Waarborgfonds Motorverkeer

In bepaalde gevallen kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds is opgericht in 1965 en helpt diegenen die niet bij een verzekeraar terechtkunnen na een verkeersongeval. Het Waarborgfonds heeft een eigen risico van €250 bij schade aan je voertuig. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, dient de situatie te voldoen aan een van de onderstaande kenmerken.

  • De dader reed in een onverzekerd motorvoertuig
  • Het motorvoertuig dat het ongeluk veroorzaakte staat geregistreerd als gestolen
  • Het ongeval is veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig
  • Het voertuig waar de tegenpartij in reed heeft geen verzekeringsplicht
  • De verzekeringsmaatschappij van de verantwoordelijke partij is failliet

Alleen bij schade door motorvoertuigen

Het Waarborgfonds Motorverkeer werkt zonder winstoogmerk en bestaat dankzij verzekeringsmaatschappijen: zij financieren het fonds met een deel van de WA-premies. Belangrijk detail is dat u alleen aanspraak kunt maken op een schadevergoeding als de veroorzaker van het ongeluk in een motorvoertuig reed. Gaat het bijvoorbeeld om vandalisme of een aanrijding door een fiets, dan kunt u hier niet terecht.

Voorwaarden bij het indienen van uw schadeclaim

Uiteraard kunt u niet in alle gevallen met een onbekende dader een schadevergoeding krijgen. Er gelden een paar belangrijke voorwaarden. Zo moet u kunnen aantonen dat u letsel heeft opgelopen en dat de tegenpartij hier verantwoordelijk voor is. Daarnaast moet u binnen 14 dagen na het ongeluk aantoonbaar hebben geprobeerd te achterhalen wie de dader is. Dit heet de onderzoeksplicht. Doe een aangifte van het ongeval te doen bij de politie binnen 14 dagen na het ongeval.

Contact opnemen met Nostimos

Heeft u nog vragen naar aanleiding van de bovenstaande informatie of wilt u advies van een van onze specialisten? Onze letselschade advocaten staan u graag bij in uw zaak. Neem gerust contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken. Nostimos helpt u kosteloos bij letselschade.

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.