Het motorrijtuigbezit in ons land blijft toenemen. Uit onderzoek van het CBS volgt dat Nederland op 1 januari 2023 alleen al ruim 8,9 miljoen personenauto’s telde. Andere motorrijtuigen als brommers, motoren en vrachtauto’s zijn hierin dan nog niet eens meegenomen… De eigenaar van een motorrijtuig is veelal verplicht om zijn of haar motorrijtuig te laten verzekeren. Gesteld kan dan wel worden dat veel mensen keuzes moeten maken ten aanzien van onder meer de verzekeringsmaatschappijen, de basisdekkingen en de aanvullende dekkingen. In dit blog ga ik in op de volgende aanvullende dekkingen: de schadeverzekering inzittenden (hierna ‘SVI’) en de schadeverzekering opzittenden (hierna ‘SVO’).
SVI/SVO
Zoals de namen al doen vermoeden, kan een SVI worden afgesloten voor een motorrijtuig waar je in zit (bijvoorbeeld een personenauto) en een SVO voor een motorrijtuig waar je op zit (bijvoorbeeld een motor). De SVI en de SVO dekken de letselschade van de bestuurder en de eventuele passagiers die wordt geleden als gevolg van een verkeersongeval. Meestal kost een SVI of SVO niet veel geld extra in de maand/in het jaar en vooral voor de bestuurder is het van belang om een dergelijke verzekering af te sluiten. Passagiers kunnen vaak namelijk ook zonder een SVI of een SVO hun letselschade vergoed krijgen. Dat kan dan via de basisdekking van de verzekeringsmaatschappij van het betreffende motorrijtuig.
In het geval dat er een eenzijdig verkeersongeval plaatsvindt en/of dat de bestuurder van het motorrijtuig zelf een verkeersongeval veroorzaakt, kan de letselschade die hieruit voortvloeit (veelal) niet worden verhaald op een andere partij. Deze schade wordt ook niet vergoed vanuit de basisdekking van de motorrijtuigverzekering die is afgesloten voor het betreffende motorrijtuig. De bestuurder en/of de passagier(s) kan/kunnen in dergelijke situaties wel proberen om de letselschade te verhalen op de SVI of de SVO, indien voor een dergelijke aanvullende dekking is gekozen. Bij de SVI en de SVI speelt de schuldvraag namelijk geen rol.
Volledig verzekerd?
Het is helaas echter niet zo dat u per definitie uw volledige letselschade vergoed krijgt via een SVI of een SVO. Er zijn veel verschillende verzekeringsmaatschappijen op de markt waarbij een SVI of een SVO kan worden afgesloten en die verzekeringsmaatschappijen kunnen ieder hun eigen polisvoorwaarden vaststellen. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat een verzekeraar bepaalde schadeposten niet of slechts gedeeltelijk vergoedt via de SVI of de SVO en een verzekeraar kan bijvoorbeeld ook bepalen dat alleen letselschade vanwege medisch objectiveerbaar letsel voor vergoeding in aanmerking komt op basis van de SVI of de SVO.
OVI/OVO
Verder is het goed om de SVI en de SVO niet te verwarren met een ongevallenverzekering inzittenden (hierna: ‘OVI’) en een ongevallenverzekering opzittenden (hierna: ‘OVO’). De SVI en de SVO zijn schadeverzekeringen en deze vergoeden de werkelijke letselschade tot meestal een vooraf afgesproken bedrag (bijvoorbeeld € 1.000.000,00). De OVI en de OVO zijn sommenverzekeringen en deze vergoeden niet de werkelijke letselschade. Deze verzekeringen keren juist een vooraf afgesproken bedrag uit in het geval van overlijden of bij blijvende invaliditeit.
Tot slot
Hoewel u niet verplicht bent om een SVI of een SVO af te sluiten, is het aan te raden om dit wel te doen. Neem ook goed de polisvoorwaarden door, zodat u later niet voor eventuele verrassingen komt te staan.
Heeft u door een ongeval lichamelijk en/of geestelijk letsel opgelopen en wenst u hulp bij het verhalen van uw letselschade op de SVI/SVO of een andere partij? Neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact met ons op via 0800 667 84 66 of via info@nostimos.nl. Met de juiste kennis en ervaring helpen wij u graag verder.
Dit blog is geschreven door mr. E.W. (Elise) van Kempen, werkzaam bij Nostimos Letselschadedeskundigen.