Uw kind heeft een ongeval op school gehad. Hij of zij is bijvoorbeeld gevallen tijdens de gymles of op het schoolplein en is gewond geraakt. Naast het feit dat uw kind iets kan breken, kan een jas scheuren of een bril kapot gaan. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Maar wie is er aansprakelijk bij letselschade op school en wat moet u allemaal regelen? We geven u graag alle informatie in dit blog.
Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoedingWie is er aansprakelijk bij een ongeval op school?
Als uw kind een ongeluk op school heeft gehad en letsel heeft opgelopen, zijn er verschillende partijen die u aansprakelijk mag stellen voor het vergoeden van de schade. Dit kan op school bijvoorbeeld een medewerker zijn, een medeleerling of bijvoorbeeld de organisatie van een schoolreisje.
Het onderwijsinstituut heeft de verantwoordelijkheid om uw kind een veilige omgeving te bieden. Heeft de school er niet alles aan gedaan om een ongeluk te voorkomen, dan kunt u hen aansprakelijk stellen. Dat is onder andere het geval als er sprake was van bijvoorbeeld:
- Onbevoegde docenten
- Onveilig spelmateriaal
- Onvoldoende toezicht
Wanneer is de school niet aansprakelijk?
Bij letselschade op school zijn er bepaalde situaties waarin de onderwijsinstelling niet voor de schade opdraait. Zo mogen we bijvoorbeeld stellen dat er bij een gymles of sportdag altijd activiteiten horen die niet helemaal zonder risico zijn. De docent moet er wel voor zorgen dat de risico’s verantwoord zijn. Dit zullen we dan ook altijd bekijken. Raakt uw kind gewond als gevolg van een ruzie met een ander kind? Dan is de school evenmin verantwoordelijk. In dat geval mag u de ouders van de leerling die het letsel veroorzaakt heeft aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade op school.
De berekening van de schadevergoeding bij kinderen
Veelvoorkomende schadeposten zijn medische kosten. Ook schade aan spullen, smartengeld en reiskosten horen hierbij. Maar welke gevolgen houdt uw kind op lange termijn over aan het ongeluk? Denk onder meer aan blijvende fysieke of psychische schade.
Bij het vaststellen van de vergoeding gaan we uit van het conditio sine qua non-principe. Oftewel: hoe zou het met uw kind gaan als hij of zij het ongeluk niet had gehad? We adviseren altijd om te wachten met de definitieve afwikkeling van de schadevergoeding tot uw kind meerderjarig is. Pas dan is er goed zicht op de latere gevolgen van het ongeval op school.
Letselschade op school en de kantonrechter
Als uw kind jonger dan achttien jaar is, heeft u als ouder toestemming van de kantonrechter nodig voor de afhandeling van de schadevergoeding met de verzekeringsmaatschappij. Bij ongelukken op school komt er heel veel op ouders af. Het is dan ook goed om te weten dat u er absoluut niet alleen voor staat. Onze letselschadedeskundigen staan u graag bij in deze periode.
Heeft u nog vragen over letselschade?
Letselschade op school is een ingewikkelde zaak. Nostimos is specialist in het bepalen en verzorgen van schadeclaims. Is uw kind slachtoffer van letselschade op school, neem dan contact met ons op telefoonnummer: 085 – 799 3300 of stuur een bericht naar: info@nostimos.nl. We bieden u kosteloze hulp aan bij het vaststellen van de schuldvraag.
Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding