Terug naar het overzicht

woensdag 7 februari, 2018

Uitspraak Rechtbank Gelderland 27 juli 2016 (ECLI:NL:RBGEL:2016:4775)

Inleiding

Een uitspraak in een sport- en spelsituatie. Na een gewonnen wedstrijd geeft een speler een “boks” in plaats van een high five aan zijn teamgenoot. Deze loopt hierdoor letsel op. Alhoewel het geven van een “boks” in plaats van een “high five” ongebruikelijk is wijst de rechter erop dat in een sport- en spelsituatie een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid geldt. Mede gelet op de overige omstandigheden wijst de rechter aansprakelijkheid af.

Feiten
X en Y namen als teamgenoten deel aan een tafeltenniscompetitie. Y heeft een wedstrijd gespeeld tegen A. X trad daarbij op als scheidsrechter/teller. Nadat Y de wedstrijd had gewonnen en A een hand had gegeven, liep hij naar X. X stak vanuit zittende positie haar geopende rechterhand op, omdat zij verwachtte dat Y haar een high five zou geven. Y gaf echter een slag met zijn vuist in de palm van de hand. X heeft hierdoor letsel opgelopen. X vordert veroordeling van Y tot betaling van € 52.516,40.

Beoordeling
Allereerst moet worden vastgesteld of een Y onrechtmatig heeft gehandeld door een boks te geven na de wedstrijd. Deze vraag zal, omdat het hier gaat om een gedraging in een sport- en spelsituatie, minder snel bevestigend worden beantwoord dan wanneer die gedraging niet in een sport- of spelsituatie had plaatsgevonden.

De rechter overweegt dat Y direct na het winnen van zijn tafeltennispartij en na het geven van een hand aan zijn tegenstander naar zijn teamgenoot X is gelopen om de winst van de partij “te vieren”. Y heeft X niet met opzet pijn gedaan. Dat de boks met zo’n kracht is gegeven dat de kans op letsel aanmerkelijk was, kan volgens de rechter niet enkel uit de pijn en het letsel (acute kneuzing en/of beklemming van de middenhandszenuw) worden afgeleid. Niet kan worden uitgesloten dat ook een klap met een kracht die normaal gesproken geen pijn of letsel veroorzaakt in dit geval door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wél tot letsel heeft geleid.

De boks levert verder geen strijd op met wat volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt. De boks is aansluitend aan de competitiewedstrijd gegeven om het winnen van de partij te vieren en daarmee in een sport- en spel situatie. In een sport- en spelsituatie geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid.
Van belang is dat X en Y die avond teamgenoten in een tafeltenniscompetitie waren. Alhoewel X scheidsrechter was bij de gewonnen wedstrijd, was zij toch zo betrokken dat zij als deelneemster wordt gezien. X stak bovendien zelf ook haar hand op om een high five te geven. Dat het geven van een “boks” in plaats van een “high five” ongebruikelijk zou zijn, doet daar niet aan af.

Uitspraak
De vordering van X wordt afgewezen.

Wilt u meer weten over rechtspraak rondom letselschadecasussen?

Of eens vrijblijvend met een letselschadedeskundige van gedachte wisselen?

Maak dan – geheel vrijblijvend – een afspraak >>

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.