Terug naar het overzicht

woensdag 3 mei, 2023

Tellen zwarte inkomsten mee bij het berekenen van inkomensschade?

Heeft u een ongeval gehad waarbij u recht heeft op een schadevergoeding? Bij het berekenen van de vergoeding wordt onder andere gekeken naar uw inkomensverlies. Maar verdient u naast uw baan, extra geld met bijvoorbeeld klusjes en ontvangt u hiervoor ‘zwart’ geld? Dan snappen we dat u zich afvraagt of zwarte inkomsten meetellen bij het berekenen van inkomensschade. In dit blog leggen we graag uit hoe dit precies zit.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

De berekening van inkomensschade

Nostimos Letselschadedeskundigen krijgt vaak te maken met het berekenen van inkomensschade bij slachtoffers van een ongeval. Een belangrijke factor voor deze berekening, is het inkomen dat het slachtoffer had kunnen verdienen als het ongeval niet was gebeurd. Hierbij moeten ook de zogenaamde ‘zwarte inkomsten’ worden meegenomen voor zover dat kan.

Maar wat zijn zwarte inkomsten eigenlijk?

Zwarte inkomsten zijn inkomsten die niet zijn opgegeven aan de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij mensen die naast hun reguliere baan nog inkomsten hebben uit andere bronnen die ze niet opgeven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Contant betaald krijgen zonder dit op te geven
  • Fooien
  • Klussen bij mensen thuis
  • Verkoop van spullen
  • Etc.

Waarom het meenemen van zwarte inkomsten belangrijk is

Het is belangrijk dat we zwarte inkomsten meenemen bij de berekening van de inkomensschade, omdat het slachtoffer deze inkomsten had kunnen verdienen als het ongeval niet had plaatsgevonden. Als we deze inkomsten niet zouden meenemen, kan het slachtoffer in feite worden benadeeld. Zeker als het gaat om hoge bedragen.

De uitdagingen bij het meenemen van zwarte inkomsten

Het meenemen van zwarte inkomsten is niet altijd even eenvoudig. Omdat de inkomsten niet geregistreerd zijn bij de Belastingdienst, kan het lastig zijn om deze te achterhalen. Daarnaast kan het ook gebeuren dat het slachtoffer niet wil meewerken, bijvoorbeeld omdat hij of zij bang is voor problemen met de Belastingdienst.

Wat er nodig is om zwarte inkomsten mee te nemen bij inkomensschade

Als letselschadebureau hebben we de taak om het inkomen van het slachtoffer zo nauwkeurig mogelijk te berekenen. Het is daarom belangrijk dat het slachtoffer open en eerlijk is over zijn of haar inkomen, inclusief eventuele zwarte inkomsten. Dit kan soms lastig zijn, maar het is in het belang van het slachtoffer om dit zo nauwkeurig mogelijk te laten berekenen. Het proces verloopt dan als volgt:

  1. Bewijs verzamelen van uw zwarte inkomsten. Denk aan gemaakte afspraken, betaalbewijzen of correspondentie.
  2. Aantonen hoeveel geld er met deze werkzaamheden werd verdiend (netto).
  3. Medische verklaring dat de werkzaamheden niet meer kunnen worden uitgevoerd als gevolg van het ongeval.
  4. Zodra er genoeg bewijs is, rest de vraag of en op welke manier de zwarte verdiensten worden meegenomen bij het berekenen van de inkomensschade. Dit verschilt natuurlijk per situatie.

Contact opnemen met Nostimos Letselschadedeskundigen

Als u betrokken bent geraakt bij een ongeval en u hierdoor inkomensschade heeft geleden, dan is het van groot belang om alle schadeposten goed in kaart te brengen. Zo ook de zwarte inkomsten als u deze heeft. Bij Nostimos hebben we ruime ervaring met het vaststellen van het verlies van arbeidsvermogen en verdienvermogen.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of persoonlijk advies. U kunt ons bereiken via telefoonnummer 0800 – 667 84 66 (gratis) of via e-mailadres info@nostimos.nl. Buiten kantoortijden zijn we voor spoedgevallen bereikbaar via 076 – 541 60 20.

Letselschade melden Heb ik recht op schadevergoeding

Zullen we u terugbellen?

Laat hier uw gegevens achter en ik bel u zo snel mogelijk terug

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.